Hyppää pääsisältöön

Taiteilijaelämää: Antti Litja

Litja hakeutui teatteriin saatuaan potkut kaikista mahdollisista työpaikoista. Teatteriin häntä ajoi ennen kaikkea halu esiintyä - siinä vaiheessa ei vielä taiteellinen kunnianhimo.

Karjalan Kannaksen poika Antti Litja (s. 1938) tuli nuorena Helsinkiin ja ihastui James Deaniin, koska Dean teki asiat eri tavalla.

Vuosikymmenten mittaan Litja on tullut tunnetuksi kunnianhimoisista rooleistaan teatterissa, televisiossa ja elokuvissa, joista yksi tunnetuimmista on Vatasen rooli Risto Jarvan elokuvassa Jäniksen vuosi (1977).

Marsalkka Mannerheim on kulkenut Litjan elämässä roolihahmona jo pitkään. Ensikohtaaminen järkytti, mutta vanhemmiten Litja on löytänyt Marskin omaa tietä kulkevasta yksinäisestä yhtymäkohtia omaan elämäänsä.

Taiteilijaelämän isäntänä Antti Litjaa haastattelee teatterin monitoimimies Kari Paukkunen.

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto