Hyppää pääsisältöön

Taiteilijaelämää: Kristiina Elstelä

Kristiina Elstelä puhuu muun muassa näyttelemisensä filosofiasta, eläytymisestä, keskittymisestä, yleisön merkityksestä ja siitä mistä näyttämön lumo syntyy.

Kristiina Elstelä (s. 1943) on teatteriperheen lapsi. Hän halusi jo viisivuotiaana näyttelijäksi, joka saa tanssia.

Sittemmin koulu sai jäädä kesken, kun tyttö pääsi mukaan isänsä Ossi Elstelän perustamaan Punainen Mylly -revyyteatterin kiertue-elämään kahdeksi vuodeksi (1961-1963).

Musiikkiteatterin uranuurtajana Elstelä onkin sitä mieltä, että laulaminen on lähempänä näyttelemistä ja tulkintaa kuin tyylipuhdasta, tarkkaa sävelten laulamista.

Elstelä on opetellut ammattinsa teattereissa ja työtä tekemällä. Helsingin Kaupunginteatterin näyttelijänä hän on ollut vuodesta 1985. Hänet tunnetaan myös monista rooleistaan elokuvissa ja television draamasarjoissa.

Teatterikorkeakoulun torilla nauhoitetussa Taiteilijaelämässä Kristiina Elstelää haastattelee teatterin monitoimimies Kari Paukkunen.

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto