Hyppää pääsisältöön

Taiteilijaelämää: Sara Paavolainen

Nuori tyttö patistettiin teatterikouluun sanomalla, että on sinne ujojakin otettu ja ihan hyviä niistä on tullut. Näyttelijä Sara Paavolainen kertoo urastaan ja työstään.

Sara Paavolainen (s. 1959) on harvinainen näyttelijä, sillä hän ei nuorena harrastanut esiintymistä saati haaveillut näyttämöurasta. Teatteriin hän meni ensimmäisen kerran vasta teininä katsomaan Seitsemää veljestä.

Seuraavan suuren vaikutuksen teki ensimmäinen kosketus näyttelijäntyöhön, rooli Kalle Holmbergin ja Paavo Haavikon suursarjassa Rauta-aika.

Teatterikoulussa Paavolainen pelkäsi improvisaatioita. Siksi olikin luonnollista, että hänen lopputyönsä (1984) oli Tähtisumussa-näytelmä Ryhmäteatterille, jossa hänen kiukkuisen Eeva-ämmän hahmo perustui lähes pelkästään improvisaatiolle.

Paavolainen siirtyi Helsingin Kaupunginteatterista freelancer-näyttelijäksi vuonna 1994. Hän on työskennellyt mm. Kansallisteatterissa, Ryhmäteatterissa ja YLEssä.

Sara Paavolaisen tunnetuimpia tv-töitä ovat Rauta-aika ja Maria Jotunin romaanin pohjautuva Huojuva talo -draamasarja sekä kuvataiteilija Venny Soldan-Brofeltin elämästä kertova tv-sarja Venny.