Hyppää pääsisältöön

Tampereella syntyi 1970-luvulla oma rock

"Manserockista" tuli 70-luvulla yleisnimi Tampereen seudun rockille, mutta toisinaan sillä on tarkoitettu myös aivan määrättyä suomirokin tyylisuuntaa - "suomenkielistä, hieman huumorilla höystettyä". Tampereen rockelämää eri vuosikymmenillä pohtivat mm. Juice, Alwari Tuohitorven Jukka Rautiainen, Eppujen Juha Torvinen ja Popedan Costello.

Manserock-nimitys vakiintui Coitus Intin ja Alwari Tuohitorven (myöh. Alwari T.) vuonna 1975 tekemän samannimisen kiertueen myötä. Termillä oli tarkoitus myydä tamperelaisbändejä paketissa, mutta käsite vakiintui yleiseen käyttöön.

Vuonna 1975 nauhoitetussa Iltatähdessä Juice Leskinen ja Jukka Rautiainen painottavat tamperelaisen rocklehdistön ja konserttijärjestäjien merkitystä. Juicesta on tärkeää, että Tampere on opiskelijakaupunki, sillä opiskelijayleisön ennakkoluulottomuus tarjoaa mahdollisuuksia uusille bändeille. Alwari Tuohitorven tyyppisille yhtyeille ei Rautiaisen mukaan ole kuitenkaan yhtään kunnon esiintymispaikkaa.

Rocktilaisuuksien järjestäminen oli ongelma myös vuonna 1979. Pirkanmaan elävän musiikin yhdistykseltä evättiin Tampereen yo-talon käyttö vessakirjoittelun johdosta. Nuorison vapaa-ajanviettomahdollisuuksia pyrittiin edistämään mm. nuorisotoimiston valtauksella.

Eppujen sukupolvelle "manserock" tuntui Juha Torvisen mukaan hieman vieraalta termiltä: "Siinä oli tietty rintamäkeläisklangi."

Tampereen bändien välillä on kuitenkin luonnostaan ollut tiivis yhteys. "Kaikki tuntevat toisensa, levyttävät samalle firmalle, työskentelevät samalle ohjelmatoimistolle ja käyttävät samoja roudareita."

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit