Hyppää pääsisältöön

Sputnik taivaalla 1957

Neuvostoliitto otti lokakuussa 1957 suuren avaruuskilpailun erävoiton, kun ensimmäinen tekokuu ammuttiin onnistuneesti maata kiertävälle radalle.

Neuvostoliitto laukaisi Sputnik 1:n, maailman ensimmäisen satelliitin, lokakuun 4. päivänä 1957.

Uutinen tuli Yhdysvalloille täytenä yllätyksenä, ja se uutisoitiin kauhun ja ihailun sekaisin tuntein eri puolilla maailmaa. Yhdysvaltain presidentti Dwight D. Eisenhower joutui vakuttelemaan amerikkalaisille, ettei maan turvallisuus ollut uhattuna.

Tekokuun laukaisemisen teki sotilaallisesti merkittäväksi se, että Sputnikin laukaisun onnistuttua tiedettiin Neuvostoliitolla olevan pitkän kantomatkan raketteja, joita käytetään ydinkärkiohjuksissa.

Suomessakin seurattiin tapahtumaa muun maailman tavoin radioteleskoopeilla ja kaukoputkilla. Pilvettömällä säällä satelliitin saattoi nähdä myös paljaalla silmällä.

Neuvostoliiton avaruussaavutusten seuraava vaihe oli marraskuun 3. päivänä, kun Sputnik 2 kuljetti Laika-koiran maan kiertoradalle. Laikan selviytymistä seurattiin kameran ja muiden apuvälineiden avulla.

Avaruudessa eläimiä oli ollut aiemminkin, mutta kiertoradalla ei. Amerikkalaisessa uutisfilmissä näkyvä koira ei ole Laika, joka nousi kulkukoirasta arvostetuksi yksilöksi neuvostoyhteiskunnassa.

Tietolaatikko

Sputnik 1 pähkinänkuoressa
Laukaisupäivä 4.10.1957
Laukaisupaikka Tjuratam, Neuvostoliitto
Halkaisija 58 cm
Massa 83,6 kg
Ratakorkeus 227 x 947 km
Kiertoaika 96,2 min
Lähetystaajuus 20 MHz, 40 MHz

Lähde: Tähtitieteellinen yhdistys URSA

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto