Hyppää pääsisältöön

Sputnik taivaalla 1957

Neuvostoliitto otti lokakuussa 1957 suuren avaruuskilpailun erävoiton, kun ensimmäinen tekokuu ammuttiin onnistuneesti maata kiertävälle radalle.

Neuvostoliitto laukaisi Sputnik 1:n, maailman ensimmäisen satelliitin, lokakuun 4. päivänä 1957.

Uutinen tuli Yhdysvalloille täytenä yllätyksenä, ja se uutisoitiin kauhun ja ihailun sekaisin tuntein eri puolilla maailmaa. Yhdysvaltain presidentti Dwight D. Eisenhower joutui vakuttelemaan amerikkalaisille, ettei maan turvallisuus ollut uhattuna.

Tekokuun laukaisemisen teki sotilaallisesti merkittäväksi se, että Sputnikin laukaisun onnistuttua tiedettiin Neuvostoliitolla olevan pitkän kantomatkan raketteja, joita käytetään ydinkärkiohjuksissa.

Suomessakin seurattiin tapahtumaa muun maailman tavoin radioteleskoopeilla ja kaukoputkilla. Pilvettömällä säällä satelliitin saattoi nähdä myös paljaalla silmällä.

Neuvostoliiton avaruussaavutusten seuraava vaihe oli marraskuun 3. päivänä, kun Sputnik 2 kuljetti Laika-koiran maan kiertoradalle. Laikan selviytymistä seurattiin kameran ja muiden apuvälineiden avulla.

Avaruudessa eläimiä oli ollut aiemminkin, mutta kiertoradalla ei. Amerikkalaisessa uutisfilmissä näkyvä koira ei ole Laika, joka nousi kulkukoirasta arvostetuksi yksilöksi neuvostoyhteiskunnassa.

Tietolaatikko

Sputnik 1 pähkinänkuoressa
Laukaisupäivä 4.10.1957
Laukaisupaikka Tjuratam, Neuvostoliitto
Halkaisija 58 cm
Massa 83,6 kg
Ratakorkeus 227 x 947 km
Kiertoaika 96,2 min
Lähetystaajuus 20 MHz, 40 MHz

Lähde: Tähtitieteellinen yhdistys URSA

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto