Hyppää pääsisältöön

Suomen ensimmäinen öljynjalostamo

Paukkuvat pakkaset vauhdittivat rakennustöitä, kun Suomen ensimmäinen öljynjalostamo rakennettiin Naantaliin 1950-luvun puolivälissä.

Rakennustyöt käynnistettiin lokakuussa 1955. Jo kaksi vuotta myöhemmin laitos oli toiminnassa.

Öljynjalostamon paikaksi valittiin luonnonkaunis niemi Naantalista.

”Niemi on tammimetsineen Suomen kauneimpia ja erittäin sopiva öljynjalostamon paikaksi”, toteaa ohjelman selostaja ajan henkeä kuvaten.

Keväällä 1956 alueelle rakennettiin 54 öljysäiliötä. Laitos jalosti bensiiniä, moottoripetrolia, dieselöljyä, polttoöljyä, nestekaasua ja bitumia.

Myöhemmin Naantalin laitosta on laajennettu moneen kertaan. Nesteen toinen öljynjalostamo rakennettiin Porvooseen 1960-luvun puolivälissä.

Nesteen ensimmäinen tuote Porvoossa ei kuitenkaan ollut öljy vaan olut. Yhtiön omistamilla mailla viljeltiin aluksi mallasohraa ja koko sato myytiin Porvoon Hansa-panimolle oluen valmistukseen.

Teksti: Reijo Perälä

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto