Hyppää pääsisältöön

Taiteilijaelämää: Leena Uotila

Solveigin laulusta nuorena kuuluisuuteen ponnahtanut Leena Uotila puhuu Taiteilijaelämässä muun muassa improvisaatiosta, farssin opetuksista, tragedian keveydestä ja intuitiosta.

Tuleva näyttelijä esitti lapsena pöydän alla köyhän perheen äitiä ja lauloi maakuntalauluja, pääsi joskus katsomaan isänsä Erkki Uotilan perustamien teatteriseurueiden ensi-iltoja ja vietti avainkaulalapsen elämää.

Teatterikouluun Leena Uotila (s. 1947) pääsi vasta toisella yrittämällä. Uotilan mielestä se oli onnenpotku, koska hänen kurssinsa pääsi Kalle Holmbergin oppiin koko koulun ajaksi.

Vaikka Uotila omasta mielestään on huono selittelemään asioita, hänen puheestaan saa hyvän käsityksen näyttelijän työstä varsinkin komedioissa, joita Uotila on tehnyt paljon niin teatterissa kuin televisiossa.

Leena Uotilaa haastattelee Taiteilijaelämän asiantuntija Kari Paukkunen.

Lue lisää:

Näin syntyi Solveigin laulu

Kun Solveigin laulua vuonna 1974 tehtiin, siihen piti pusertaa mukaan koko siihenastinen elämänkokemus, sanovat suositun tv-elokuvan tekijät vuosikymmenten päästä.

Lue lisää:

Solveigin laulu on kasvutarina tytöstä, joka ottaa oman paikkansa kovassa maailmassa

Lassi Sinkkosen raju työläiskuvaus Solveigin laulu rikkoi katsojaennätyksiä myös 1970-luvun televisiosarjana. Erityisesti mieleen jäi Leena Uotilan päärooli Solveigina.

Lue lisää:

Leena Uotila ja Olavi Ahonen sketseilevät

Leena Uotila ja Olavi Ahonen ovat suomalaisille tuttuja sekä vakavista rooleistaan että komedian taitajina.

Lue lisää:

Hukkaputken uutiset

Hukkaputken uutisparodioissa nauretaan suomalaisten ja muidenkin tavalle luottaa auktoriteetteihin.

Lue lisää:

Merirosvoradio parodioi kattavasti koko mediakenttää

Vuosina 1974–1975 esitetty Merirosvoradio oli aikansa suosituimpia viihdesarjoja. Kantavana ohjelmaideana oli vinoilla kaikille suomalaisviestimille, myös Ylelle. Tekijäjoukko oli pätevä: eri puolin kameraa toimivat mm. Pertsa Reponen, Vesa Nuotio, Neil Hardwick, Heikki Kinnunen, Leo Lastumäki, Pekka Laiho, Petra Frey... Musiikilliseen nousukiitoon nousivat Erkki Liikasen rallit sekä talonbändinä nähty ja kuultu Hullujussi.

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto