Hyppää pääsisältöön

Poliisin työtä

Vuonna 1949 valmistuneessa lyhytfilmissä näytetään välähdyksiä Helsingin järjestyspoliisin päivästä.

Poliisin tehtävänä on perinteisesti ylläpitää järjestystä ja turvallisuutta. Tätä varten poliiseista on valtaosa univormupukuisia poliiseja, jotka työskentelevät ulkona ihmisten parissa ja reagoivat hälytyksiin.

Poliisien toimenkuvaan kuuluvat myös tutkinta ja rikosjuttujen valmistelu syyttäjälle. Tätä varten poliiseja työskentelee paljon myös tutkimustehtävissä.

Järjestyspoliisi liikkuu etenkin suurissa kaupungeissa myös ilman hälytystä ja tarkkailee, että ihmisillä olisi turvallista olla ja että yleinen järjestys säilyisi.

Nykyisin poliisin pakettiautomallisia autoja kutsutaan mustamaijoiksi, mutta artikkelin filmin aikaan 1940-luvulla kaupungilla ajoivat poliisin radioautot eli nk. piiska-autot.

Teksti: Paavo Rytsä

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto