Hyppää pääsisältöön

Taiteilijaelämää: Martti Suosalo

Suosalo tunnetaan sadoista rooleistaan teatterissa, televisiossa ja elokuvissa. Siitä huolimatta näyttelijä itse määrittelee itsensä patalaiskaksi, moottorina kuin diesel, jota pitää ensin hehkuttaa ennen kuin kone käynnistyy.

Martti Suosalo (s. 1962) vietti lapsuutensa Oulussa Batmania ja Tarzania leikkien, tarinoita sepitellen ja arkana poikana jopa puutunutta kättään peläten. Ja sukulaiset olivat jopa hieman huolissaan siitä, tuleeko niin saamattomasta nuoresta ikinä mitään valmista.

Teatterikoulusta Suosalo valmistui vuonna 1987.

Ohjelmassa Suosalo puhuu muun muassa näyttelemisen metodeista, mistä hän hakee roolihahmonsa, millainen suhde hänellä on esineisiin ja miten hän suhtautuu tekstiin. ”Jos teksti on hyvä, pitää puhua niin selkeästi että yleisö saa siitä selvän, muuta ei tarvita”, Suosalo sanoo.

Teatterikoululla nauhoitetussa ohjelmassa Martti Suosaloa haastattelee teatterin monitoimimies Kari Paukkunen.

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto