Hyppää pääsisältöön

Pelle Miljoona ja N.U.S. puhui totta

Pellen ensimmäinen punkbändi pureutuu sosiaalisten ongelmien ytimeen Savonlinnan nuorisotyöttömyydestä kertovassa ajankohtaisohjelmassa vuonna 1978.

Suomipunkin pioneereihin kuuluva Pelle Miljoona nousi vuonna 1978 julkisuuteen nuorisotyöttömyyden myötä.

Punkrockista alettiin Suomessa puhua samaan aikaan, kun maahan oli 1970-luvun laman myötä syntynyt pysyvä joukkotyöttömyys.

Yhteiskunnallisista aiheista laulava Petri Tiili sai myös Ajankohtaisen Kakkosen ohjelmassa puhua työttömien nuorten puolesta.

Hänen musiikkinsa oli ”iloista ja hauskaa”, mutta se ”puhui totta”.

Yhtyeessä soittavat Pelle Miljoonan lisäksi Pasi Huopalainen (kitara) ja Jussi Paasikallio (basso).

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto