Hyppää pääsisältöön

Tarvaala - kylä Saarijärvellä

Tarvaalan kylä sijaitsee muutaman kilometrin päässä Saarijärven maaseutukaupungin keskustasta. Dokumentissa vuodelta 1984 välittyy kuva Tarvaalan arkipäivästä ja sen asukkaista sekä paikkakunnan historiasta ja tulevaisuudesta.

Tarvaalan asukkaisiin kuuluu taiteilijoita, maanviljelijöitä, opiskelijoita, metsureita ja eri alojen yrittäjiä.

Dokumentissa käsiteltäviä aiheita ovat mm. koulutus ja työllisyystilanne sekä perinteistä poikkeavat uudet yritykset ja matkailu.

Tarvaalassa on ollut asutusta jo 8000 vuotta sitten. Kivikauden kylä, Suomen laajin ja vanhin kivikautta monipuolisesti esittelevä kohde sijaitsee Tarvaalan Summassaaressa. Sen muinaispolun varrella on kaivauksissa löytyneitä aitoja kohteita, mm. kivikautinen asunnonpohja ja rautakautinen asuinpaikka.

Tarvaalan kylä muodostui 1860-luvulla perustetun Tarvaalan maatalousoppilaitoksen ja Majakoskessa olleen myllyn ympäristöön. Tarvaalan merkittäviin rakennuksiin kuuluu maatalousoppilaitoksen lisäksi K.V. Reiniuksen 1800-luvun lopulla suunnittelema Tarvaalan pappila sekä Tapperin taiteilijaveljesten nuoruudenkoti Juhola.

Kansainvälinen matkailu sopeutui Tarvaalan kylän olosuhteisiin jo 1980-luvulla, kun saksalaisturistit hiihtelivät rinnan kauppa-autolta tulevien kylän emäntien kanssa. 1960-70 lukujen taitteessa perustettu Hotelli Summassaaren asiakkaista puolet oli ulkomaalaisia. Hotellin johtajan mukaan toiminnan tavoitteena oli miellyttävän elämisen tuottaminen.

Vuonna 2007 Tarvaalassa on asukkaita n. 400. Kyläläisten mielipiteet Tarvaalasta eivät ole vuosikymmenten saatossa muuttuneet: kaunis luonto, hyvä sijainti ja aktiiviset asukkaat tekevät Tarvaalasta edelleen miellyttävän paikan asua.

Teksti: Rita Landström

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto