Hyppää pääsisältöön

Hanoi Rocks livenä 1981

Andy McCoy ja Michael Monroe vuonna 1982. Taustalla Lontoon parlamenttitalo ja kellotorni vuodelta 1981.
Andy McCoy ja Michael Monroe vuonna 1982. Taustalla Lontoon parlamenttitalo ja kellotorni vuodelta 1981. Andy McCoy ja Michael Monroe vuonna 1982. Taustalla Lontoon parlamenttitalo ja kellotorni vuodelta 1981. Kuva: Andy McCoy & Michael Monroe: Jari Flinck, Lontoon parlamenttitalo ja kellotorni: Touko Yrttimaa Hanoi Rocks,Yle Elävä arkisto,Lontoo

Hanoi Rocks oli ensimmäinen suomalainen rockbändi, joka suoritti todellisen kansainvälisen läpimurron. Yle tallensi uutta tulokasta livenä vuonna 1981 — Suomessa sekä Englannin ensivisiitillä.

Jo ennen ensimmäisiä keikkojaan Hanoi Rocks herätti kohua haastattelulausunnoilla, joista ei puuttunut ainakaan itseluottamusta.

Yhtye teki ensimmäisen, yli sata keikkaa käsittäneen Suomen-kiertueensa kevättalvella 1981. Saman vuoden syksynä Hanoi Rocks teki jo ensimmäiset klubikeikkansa Englannissa.

Rockradion Jukka Haarma oli paikalla kun yhtye esiintyi Uxbridgen yliopistolla Länsi-Lontoossa Wishbone Ashin kakkosbändinä. Raportissa kuullaan otteita kappaleista Shake your Hips, M.C. Baby ja Futurama, joka päätyi lopulta vasta Hanoi Rocksin 80-luvun kauden viimeiselle albumille Two Steps from the Move vuonna 1984.

Tunnelma Uxbridgen keikalla ei ollut vielä Hanoi Rocksin huippuvuosien tasolla, mutta Haarman mukaan yhtye laittoi kuitenkin kaikkensa peliin. Solisti Michael Monroe yritti provosoida yleisöä välispiikeissään ja purki lopulta tuntemuksiaan takahuoneessa keikan jälkeen: ”Ei voinu edes pilkata niitä (yleisö) kun ne kuitenkin taputti siinä.”

Bändin tv-keikka TV1:n Rock-illasta on taltioitu kahdeksan kuukautta aiemmin, helmikuussa 1981. Ohjelmassa kuultu Tragedy oli tuolloin tuore singlebiisi, joka julkaistiin samassa kuussa. I Want You taas päätyi jo Hanoi Rocksin esikoissinglelle marraskuussa 1980.

Kappaleiden tekijätiedot

I Want You. Säv. ja san. Andy McCoy.
Tragedy. Säv. ja san. Andy McCoy, sov. McCoy - Monroe.
Shake Your Hips. Säv. ja san. Slim Harpo (James Isaac Moore)
M. C. Baby. Säv. ja san. Andy McCoy
Futurama. Levytetyn version säv. ja san. Bob Erzin ja Andy McCoy

Teksti: Jukka Lindfors & Ville Matilainen

Kommentit