Hyppää pääsisältöön

Hanoi Rocks livenä 1981

Hanoi Rocks oli ensimmäinen suomalainen rockbändi, joka suoritti todellisen kansainvälisen läpimurron. Yle tallensi uutta tulokasta livenä vuonna 1981 — Suomessa sekä Englannin ensivisiitillä.

Jo ennen ensimmäisiä keikkojaan Hanoi Rocks herätti kohua haastattelulausunnoilla, joista ei puuttunut ainakaan itseluottamusta.

Yhtye teki ensimmäisen, yli sata keikkaa käsittäneen Suomen-kiertueensa kevättalvella 1981. Saman vuoden syksynä Hanoi Rocks teki jo ensimmäiset klubikeikkansa Englannissa.

Rockradion Jukka Haarma oli paikalla kun yhtye esiintyi Uxbridgen yliopistolla Länsi-Lontoossa Wishbone Ashin kakkosbändinä. Raportissa kuullaan otteita kappaleista Shake your Hips, M.C. Baby ja Futurama, joka päätyi lopulta vasta Hanoi Rocksin 80-luvun kauden viimeiselle albumille Two Steps from the Move vuonna 1984.

Tunnelma Uxbridgen keikalla ei ollut vielä Hanoi Rocksin huippuvuosien tasolla, mutta Haarman mukaan yhtye laittoi kuitenkin kaikkensa peliin. Solisti Michael Monroe yritti provosoida yleisöä välispiikeissään ja purki lopulta tuntemuksiaan takahuoneessa keikan jälkeen: ”Ei voinu edes pilkata niitä (yleisö) kun ne kuitenkin taputti siinä.”

Bändin tv-keikka TV1:n Rock-illasta on taltioitu kahdeksan kuukautta aiemmin, helmikuussa 1981. Ohjelmassa kuultu Tragedy oli tuolloin tuore singlebiisi, joka julkaistiin samassa kuussa. I Want You taas päätyi jo Hanoi Rocksin esikoissinglelle marraskuussa 1980.

Kappaleiden tekijätiedot

I Want You. Säv. ja san. Andy McCoy.
Tragedy. Säv. ja san. Andy McCoy, sov. McCoy - Monroe.
Shake Your Hips. Säv. ja san. Slim Harpo (James Isaac Moore)
M. C. Baby. Säv. ja san. Andy McCoy
Futurama. Levytetyn version säv. ja san. Bob Erzin ja Andy McCoy

Teksti: Jukka Lindfors & Ville Matilainen

Kommentit
  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto