Hyppää pääsisältöön

Havana Black, miehemme maailmalla

Havana Black piti hard rockin perinteitä kunniassa 1980-luvun lopulla. Ensimmäisenä suomalaisbändinä se onnistui nousemaan Billboardin radiosoittolistalle.

Tietolaatikko

Indian Warriors. Leiden, Hannu (säv, san). Hankala, Risto (säv). Havana Black (sov). Levytetty 1988.
Hoo Myself. Leiden, Hannu (säv, san). Hankala, Risto (säv). Heiskanen, Markku (säv). Pakkanen, Kari (säv). Havana Black (sov). Levytetty 1988.

1980-luvun lopussa puheet suomalaisen rockin kansainvälisestä menestyksestä hymyilyttivät monia. Havana Blackin soittajatkin vitsailevat tv-haastattelussa: "Maailmanvalloitus alkaa Tallinnasta."

Yhtyeen ulkomaanseikkailu alkoi osin onnekkaan sattuman kautta: intiaaniperinteeseen viehtynyt Guns N´Roses-manageri Alan Niven oli viehättynyt yhtyeen Indian Warrior -levyn kanteen.

Laulaja Hannu Leidénin ja kitaristi Markku "Crazy" Heiskasen vetämä yhtye muutti Los Angelesiin. Sen oli määrä toimia Nivenin manageroiman Great White -hevibändin lämmittelijänä, mutta kiertue viivästyi ja lopulta alettuaan keskeytyi alkutaipaleella.

Lone Wolf -kappale nousi Billboardin radiosoittolistalla parhaimmillaan neljänneksi, mutta jatkohittejä ei seurannut. Managerin ja levy-yhtiön riitaantuminen mutkisti asioita, ja lopulta Nivenin yhtiö lopetti toimintansa.

Havana Blackin comeback 1990-luvun lopussa epäonnistui, mutta bändi herätettiin henkiin vuonna 2007.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Luontoilta jakoi luontotietoutta leppoisasti ammattitaidolla

  Alkuperäistä Luontoiltaa esitettiin 32 vuotta.

  Suomalaisten kontaktiohjelmien pioneeri Luontoilta aloitti lähetyksensä radiossa 26.huhtikuuta 1975. Vuodesta 1982 lähtien ohjelmaa esitettiin myös television puolella. Yleisön rakastamaa luonto-ohjelmaa tehtiin 32 vuoden aikana 519 jaksoa.

 • Ehyesti säröinen tv-elokuva Hiljaiset laulut kuvasi paikkaansa etsiviä nuoria

  Tuomas Sallisen elokuva valmistui vuonna 1994

  Vuonna 1994 esitetty Tuomas Sallisen tv-elokuva Hiljaiset laulut on vahvasti ajassaan oleva voimakas kuvaus nuorista, jotka ystävyydestä huolimatta kärsivät erilaisista vieraantuneisuuden tunteista. Vaikka tarina on rikkonainen eikä helppoja vastauksia ole, pysyy kertomus erinomaisesti koossa. Keskeisellä sijalla elokuvassa on sen äänimaisema.

 • Hiljainen poika tahtoo auttaa

  Nuori Jarmo Mäkinen teki roolin vähäpuheisena hyväntekijänä

  Jarmo Mäkinen tunnetaan miehekkään ja vähäpuheisen suomalaismiehen rooleista. Jo vuonna 1992 ilmestyneessä Hiljainen poika -lyhytdraamassa Mäkinen esittää vakavaa ja hiljaista, joskin myös herkkää ja empaattista sivustakatsojaa. Empatiasta Kari Paukkusen lyhytelokuva pitkälti kertookin. Mäkisen hahmo seuraa keskellä yötä, kun joukko nuoria remuaa yökerhon edustalla.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto