Hyppää pääsisältöön

Havana Black, miehemme maailmalla

Havana Black piti hard rockin perinteitä kunniassa 1980-luvun lopulla. Ensimmäisenä suomalaisbändinä se onnistui nousemaan Billboardin radiosoittolistalle.

Tietolaatikko

Indian Warriors. Leiden, Hannu (säv, san). Hankala, Risto (säv). Havana Black (sov). Levytetty 1988.
Hoo Myself. Leiden, Hannu (säv, san). Hankala, Risto (säv). Heiskanen, Markku (säv). Pakkanen, Kari (säv). Havana Black (sov). Levytetty 1988.

1980-luvun lopussa puheet suomalaisen rockin kansainvälisestä menestyksestä hymyilyttivät monia. Havana Blackin soittajatkin vitsailevat tv-haastattelussa: "Maailmanvalloitus alkaa Tallinnasta."

Yhtyeen ulkomaanseikkailu alkoi osin onnekkaan sattuman kautta: intiaaniperinteeseen viehtynyt Guns N´Roses-manageri Alan Niven oli viehättynyt yhtyeen Indian Warrior -levyn kanteen.

Laulaja Hannu Leidénin ja kitaristi Markku "Crazy" Heiskasen vetämä yhtye muutti Los Angelesiin. Sen oli määrä toimia Nivenin manageroiman Great White -hevibändin lämmittelijänä, mutta kiertue viivästyi ja lopulta alettuaan keskeytyi alkutaipaleella.

Lone Wolf -kappale nousi Billboardin radiosoittolistalla parhaimmillaan neljänneksi, mutta jatkohittejä ei seurannut. Managerin ja levy-yhtiön riitaantuminen mutkisti asioita, ja lopulta Nivenin yhtiö lopetti toimintansa.

Havana Blackin comeback 1990-luvun lopussa epäonnistui, mutta bändi herätettiin henkiin vuonna 2007.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit