Hyppää pääsisältöön

Taiteilijaelämää: Pertti Sveholm

Pertti Sveholm vertailee elokuva- ja teatterinäyttelemisen filosofioita, puhuu näyttämön pyhyydestä, kertoo näyttelijän pelosta sekä paljastaa kahdella sanalla näyttelemisen perustan.

Pääosa kansakoulun näytelmässä, mieltä järisyttävä Hyppelihiiri-esitys teatterissa, teininä nuorisoteatteriin. Siinä näyttelijä Pertti Sveholmin ensikosketukset alaan, josta sittemmin tuli hänen ammattinsa.

Ryhmäteatterista, monista elokuvarooleista ja tv-sarjoista tuttu Sveholm (s.1953) tosin yritti koulun jälkeen neljä vuotta suomen kieltä yliopistolla, mutta opiskelijaelämän määrä heijastui suoraan suoritettujen tenttien määrään.

Katsojien onneksi Teatterikoulu pelasti Sveholmin suomen kielen aktiivikäyttäjäksi näyttämöille.

Näyttelijätyön perustaa Sveholm kuvaa kahdella sanalla: ajatus ja kommunikaatio. Taiteilijaelämässä hän puhuu myös näyttelijän läsnäolosta, motiivista ja kunnianhimosta.

Pertti Sveholmia Teatterikorkeakoulun torilla haastattelee Kari Paukkunen.

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – näin diplomaatit itse kertovat vaiheistaan

  Brotherus ja Edelstam auttoivat tuhansia pakolaisia Chilestä

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto