Hyppää pääsisältöön

Taiteilijaelämää: Pertti Sveholm

Pertti Sveholm vertailee elokuva- ja teatterinäyttelemisen filosofioita, puhuu näyttämön pyhyydestä, kertoo näyttelijän pelosta sekä paljastaa kahdella sanalla näyttelemisen perustan.

Pääosa kansakoulun näytelmässä, mieltä järisyttävä Hyppelihiiri-esitys teatterissa, teininä nuorisoteatteriin. Siinä näyttelijä Pertti Sveholmin ensikosketukset alaan, josta sittemmin tuli hänen ammattinsa.

Ryhmäteatterista, monista elokuvarooleista ja tv-sarjoista tuttu Sveholm (s.1953) tosin yritti koulun jälkeen neljä vuotta suomen kieltä yliopistolla, mutta opiskelijaelämän määrä heijastui suoraan suoritettujen tenttien määrään.

Katsojien onneksi Teatterikoulu pelasti Sveholmin suomen kielen aktiivikäyttäjäksi näyttämöille.

Näyttelijätyön perustaa Sveholm kuvaa kahdella sanalla: ajatus ja kommunikaatio. Taiteilijaelämässä hän puhuu myös näyttelijän läsnäolosta, motiivista ja kunnianhimosta.

Pertti Sveholmia Teatterikorkeakoulun torilla haastattelee Kari Paukkunen.

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto