Hyppää pääsisältöön

Hoitajien palkankorotukset: Mitä puhuttiin vaalien alla?

Kokoomus profiloitui maaliskuun 2007 eduskuntavaalien alla voimakkaasti tasa-arvotupon eli koulutettujen naisvaltaisten alojen tasokorotusten puolustajana.

Muutamia kuukausia ennen vaaleja terveydenhuoltoalan ammattijärjestö Tehy oli teettänyt kyselyn suomalaisilla siitä, tietävätkö ihmiset sairaanhoitajien palkkatason ja minkä suuruinen palkan pitäisi olla. Palkkataso oli hyvin tiedossa, ja korotuspaineen määräksi tuli 500 euroa.

Tämän jälkeen Iltalehti lähetti kaikkien puolueiden vaalivastaaville eli lähinnä puoluesihteereille kyselyn, pitäisikö hoitajien palkkoja nostaa 500 eurolla. Iltelehden poliitikan toimituksen mukaan kaikki muut puolueet paitsi keskusta vastasivat kyselyyn myöntävästi. Kokoomuksesta asiaa hoiti puoluesihteeri Taru Tujunen.

Kokoomuksen vaalivoiton ja hallitusvastuun myötä asia nousi julkisuuteen, ja etenkin hoitajat alkoivat vaatia, että heille on luvattu 500 euron korotus.

Keväällä 2007 aloittanut porvarihallitus on luvannut 150 miljoonaa euroa korotettua valtiontukea vuodessa tämän nk. tasa-arvoerän hoitamiseen. Se ei kuitenkaan riitä takaamaan paljon puhuttuja 500 euron korotuksia, joten osapuolet kiistelevät nyt, mitä vaalien alla oikein luvattiin.

Kesän ja syksyn 2007 aikana käydyissä keskusteluissa moni on saanut kuvan, että kokoomus on suoraan luvannut 500 euron korotuksen hoitajille. Ainakaan vaalikeskusteluissa asia ei käy näin selvästi ilmi.

Teksti: Paavo Rytsä

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto