Hyppää pääsisältöön

Hoitajien palkankorotukset: Mitä puhuttiin vaalien alla?

Kokoomus profiloitui maaliskuun 2007 eduskuntavaalien alla voimakkaasti tasa-arvotupon eli koulutettujen naisvaltaisten alojen tasokorotusten puolustajana.

Muutamia kuukausia ennen vaaleja terveydenhuoltoalan ammattijärjestö Tehy oli teettänyt kyselyn suomalaisilla siitä, tietävätkö ihmiset sairaanhoitajien palkkatason ja minkä suuruinen palkan pitäisi olla. Palkkataso oli hyvin tiedossa, ja korotuspaineen määräksi tuli 500 euroa.

Tämän jälkeen Iltalehti lähetti kaikkien puolueiden vaalivastaaville eli lähinnä puoluesihteereille kyselyn, pitäisikö hoitajien palkkoja nostaa 500 eurolla. Iltelehden poliitikan toimituksen mukaan kaikki muut puolueet paitsi keskusta vastasivat kyselyyn myöntävästi. Kokoomuksesta asiaa hoiti puoluesihteeri Taru Tujunen.

Kokoomuksen vaalivoiton ja hallitusvastuun myötä asia nousi julkisuuteen, ja etenkin hoitajat alkoivat vaatia, että heille on luvattu 500 euron korotus.

Keväällä 2007 aloittanut porvarihallitus on luvannut 150 miljoonaa euroa korotettua valtiontukea vuodessa tämän nk. tasa-arvoerän hoitamiseen. Se ei kuitenkaan riitä takaamaan paljon puhuttuja 500 euron korotuksia, joten osapuolet kiistelevät nyt, mitä vaalien alla oikein luvattiin.

Kesän ja syksyn 2007 aikana käydyissä keskusteluissa moni on saanut kuvan, että kokoomus on suoraan luvannut 500 euron korotuksen hoitajille. Ainakaan vaalikeskusteluissa asia ei käy näin selvästi ilmi.

Teksti: Paavo Rytsä