Hyppää pääsisältöön

Martti Talvela: Viimeiset kiusaukset

Martti Talvela laulaa kaksi monologia Joonas Kokkosen oopperasta Viimeiset kiusaukset. Esitys on taltioitu RSO:n YLE 50-vuotta juhlakonsertissa 1976. Kapellimestarina on Okko Kamu.

Oopperalaulaja Martti Talvelan (1935-1989) yksi merkittävimpiä rooleja oli Joonas Kokkosen (1921-1996) säveltämässä oopperassa Viimeiset kiusaukset.

Karismaattisesta maallikkosaarnaaja ja herännäisjohtaja Paavo Ruotsalaisesta kertovan oopperan pääosan Kokkonen oli säveltänyt Talvelalle.

RSO:n konserttitaltioinnissa 1976 monologi ”Minun on vielä ennen kuolemaani” on oopperan toisesta näytöksestä. ”En saa ovea auki, ovi on teljetty” on ensimmäisen näytöksen alusta.

Oopperan kantaesitys oli Suomen Kansallisoopperassa syyskuussa 1975.

Teksti: Rita Landström

  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto