Hyppää pääsisältöön

Mikrofonin pyhiinvaellus Aleksis Kiven jäljillä

Kansalliskirjailija Aleksis Kivi oli 1930-luvun Suomessa sellaisessa asemassa, että radioreportaasia hänen synnyin- ja kuolinpaikoiltaan kutsuttiin "pyhiinvaellusmatkaksi".

Matka alkaa ”Aleksis-paitaressun” leikkikiviltä ja päättyy hänen haudalleen. Synnyinmökin paikalle pystytetyssä uudessa rakennuksessa ravasi kesäisin turisteja kyselemässä kirjailijasta, jonka teoksia nykyinen asukas ei ollut koskaan lukenut.

Kivi syntyi Nurmijärvellä Palojoen kylässä räätäli Erik Johan Stenvallin neljänneksi pojaksi. Kivi oppi jo kotonaan ruotsin kielen, mikä oli edellytys kouluopinnoille.

Kivi kuoli Tuusulassa veljensä luona 38-vuotiaana. Kiven kuolinmökki on edelleenkin nähtävillä Tuusulan Rantatiellä.

Teksti: Jukka Lindfors

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto