Hyppää pääsisältöön

Ydinpommin syntymäpäivillä

Toimittaja Tuulikki Hakkarainen haastatteli akateemikko Andrei Saharovin työtoveria, fyysikko Juri Romanovia, Sarovin suljetussa ydintutkimuskeskuksessa Keski-Venäjällä vuonna 1999. Venäjän ydinpommin testaamisesta oli kulunut tuolloin 50 vuotta.

Valmisteluja suljettuun kaupunkiin pääsemiseksi Tuulikki Hakkarainen oli tehnyt jo kauan yhdessä tulkkinsa ja oppaansa Aleksander Belovin kanssa. Vihdoin syksyllä 1999 lupa järjestyi.

Hakkarainen ja Belov matkustivat junalla Moskovasta Nihzni Novgorodiin ja sieltä edelleen henkilöautolla kolmisen sataa kilometriä Saroviin. Loppumatkasta tie loppui ja muuttui melkein kinttupoluksi. Salaisen kaupungin löytäminen valtavien peltomaisemien keskeltä tuntui mahdottomalta. Sarovia ei ollut merkitty karttaan.

”Kaupunki oli ympäröity korkealla aidalla, jonka yläosa oli piikkilankaa. Kaupunkiin kuljettiin portin kautta, jossa piti ilmoittautua. Portilla oli aseistettuja vartijoita. Vartijat halusivat takavarikoida jo ennen kaupunkiin pääsyä kameramme ja nauhurimme, mutta pitkien selitysten jälkeen saimme pitää ne”, kertoo Tuulikki Hakkarainen. Sarovissa oli ennen heitä käynyt vain muutamia länsimaisia vieraita.

Aikaa ohjelmantekoon oli kuusi tuntia. Sinä aikana Hakkaraisella oli useita tapaamisia. Mukana oli koko ajan pari kolme sikäläistä virkailijaa. Yksi hänen tapaamistaan henkilöistä oli fyysikko Juri Romanov.

Juri Romanov kuului siihen tutkijaryhmään, joka suunnitteli ensimmäisen Neuvostoliiton ydinpommin. Haastattelussa Romanov muistelee mm. ydinpommin isää ja työtoveriaan - akateemikko Andrei Saharovia.

Neuvostoliitto räjäytti ensimmäisen ydinpomminsa Kazakstanin Semipalatinskissa 29. 8.1949. Pommin voima oli noin 22 kt. Koetta sanottiin Neuvostoliitossa myös Ensimmäiseksi salamaksi.