Hyppää pääsisältöön

Ammattia oppimassa

Karttusen Maija mielii ompelijaksi, Reimalan Risto haluaisi verhoilijaksi ja Kotolan Erkin pitäisi oppia hitsaamaan kampiakseli.

Pelkällä peruskoulutuksella ei pitkälle pötkitä. Tarvitaan kunnollista ammattikoulutusta, jos aikoo työelämässä pärjätä ja menestyä.

Työmarkkinajärjestöt perustivat vuonna 1922 Ammattienedistämislaitoksen teollisuuden ja elinkeinoelämän tarpeita varten.

Käsityö- ja teollisuusammatteihin haluaville järjestettiin muutaman viikon tai kuukauden pituisia kursseja, joissa oli mahdollisuus oppia uusi ammatti tai täydentää koulutustaan.

Koulutetun työvoiman tarve oli niin suuri, että kursseja järjestettiin jopa rautatievaunuissa eri puolilla Suomea.

Laitoksen nykyinen nimi on kirjainyhdistelmä AEL. Kurssien ja koulutuksen sisältö on vuosien saatossa muuttunut, mutta laitoksen perustehtävä on säilynyt samana.

Teksti: Reijo Perälä

  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto