Tie asiakkaasta yrittäjäksi on nykyään entistä lyhyempi, sillä kuka tahansa voi perustaa oman nettikauppansa. Helppokäyttöisellä internetsovelluksella kaupan saa pystyyn nopeasti – ja joskus jopa ilmaiseksi.
Melkein joka kolmas suomalainen tekee netissä ostoksia säännöllisesti. Verkkokaupassa pyörii paljon rahaa: suomalaisten verkko-ostoksista syntyy jo yli kolmen miljardin vuosibisnes, ja verkkokaupan vähittäismyynnin ennustetaan kasvavan melkein 20 prosentin vuosivauhtia. Yli kaksi kolmasosaa rahoista jää kotimaisten verkkokauppiaiden taskuihin.
Verkkokaupalla on myös valtavia välillisiä vaikutuksia, sillä suuri osa kuluttajista hakee tietoa ja vertailee tuotteita netissä, vaikka ostaisikin tuotteen kivijalkamyymälästä.
Kuningaskuluttaja kävi katsomassa, millaista on nettikaupan pyörittäminen ja selvitti, miten netissä voi shoppailla turvallisesti.
Äiti pyörittää lastenvaatteiden nettikauppaa
Tavallisen ihmisen on nykyään helppo ryhtyä kauppiaaksi, sillä verkkokaupan kotisivut voi avata jopa ilmaiseksi. Suomessa toimii kymmeniä yrityksiä, jotka tarjoavat käyttöliittymäpalveluja verkkokaupan avaamiseen ja ylläpitoon.
Vielä muutama vuosi sitten netissä ei ollut suurta lastenvaate- ja –tarviketarjontaa, mutta jo tänä vuonna alan nettikauppoja on syntynyt lukuisia.
Vuosi sitten aukesi myös Minttu ja Kimi Saarelaisen nettikauppa Sisukas. Kimi vastaa verkkosivuista ja Minttu puodinpidosta. Pariskunta ajatteli, että nettikaupan hoito käy helposti pienten lasten hoidon ohessa.
- Ensimmäinen puoli vuotta menikin siinä sivussa, kun toiminta oli vielä pientä. Nyt kun tilauksia on enemmän, lähetyksiä ei välttämättä ennätä postittaa samana päivänä, vaikka siihen pyritäänkin, Minttu Saarelainen sanoo.
Kun asiakkaan tilaus on tullut nettikaupan järjestelmään ja sähköpostiin, nettikauppias katsoo, mitkä tilaukset asiakkaat ovat maksaneet ja pakkaa ja postittaa nämä tilaukset.
Nettikauppias törmää erilaisiin ongelmiin kuin kiinteän kaupan pitäjä. Esimerkiksi kotisivujen päivitysvirhe pisti Sisukkaan ovet vahingossa yhdeksi illaksi kiinni. Lunastamattomat postiennakkotilaukset tulivat Sisukkaalle taas niin kalliiksi, että yritys lopetti postiennakkotoimitukset kokonaan. Luottokorttimaksujen käyttöönottokin maksaa.
- Nettikauppa vie kaiken liikenevän ajan ja rahat. En tiedä, missä vaiheessa kauppa alkaa tuottaa niin, ettei siihen menisi kaikki rahat, Minttu Saarelainen toteaa.
Nettikauppa ei toimi kuin ruokakauppa
Mika Välimäen yritys Tikku-ukko myy tempputuotteita. Välimäki valmistaa suurimman osan myymistään tuotteista itse. Verkkokauppa avaa käsityöläisille uusia kanavia – ja uusia haasteita.
- Asiakkaan ja yrittäjän näkökulma on usein erilainen. Asiakas on välillä aika vaativa, tottunut ruokakauppameininkiin. Ruokakaupassa kaikki on aina valmiina hyllyllä tarjolla. Kun itse valmistaa tuotteet, kaikkia värejä ja malleja ei aina ole hyllyllä, ja välillä tulee kiire. Joskus asiakas on jopa odottanut, että paketti tulee samana päivänä postiluukusta, sanoo Välimäki.
Verkkokauppa on vielä sen verran uutta, että sekä kuluttajat että asiakkaat joutuvat opettelemaan pelisääntöjä. Kuluttajavirasto opastaa molempia.
- Minä olen saanut sellaiset ohjeet, että alaikäisen tilaajan on ymmärrettävä, että hän ei saisi tilata ilman huoltajan suostumusta. Se pitää tulla esille kaupan sivulla. Ja yleisesti ottaen kuluttajan pitää lukea toimitusehdot ennen kuin hän voi tilata. Enhän minä voi taata, että hän lukee, mutta Kuluttajaviraston suositus on, että toimitusehtojen lukeminen pitää tehdä asiakkaalle helpoksi ja selkeäksi.
Verkkokauppa-apuri auttaa minimoimaan riskejä
Helsinkiläinen Kirsi Pitkänen löysi nettikaupat lasten myötä. Hoitovapaalla oleva äiti käyttää vähäisen oman aikansa mieluummin muuhun kuin kaupoissa kiertelyyn.
Mutta miten kuluttaja voi varmistaa sen, että hän asioi luotettavan firman kanssa?
- En minä sitä ole oikein mitenkään varmistellut. Kun on alkanut tehdä kauppaa isompien yritysten kanssa ja huomannut että kaikki on mennyt hyvin, on uskaltanut siirtyä pienempiinkin kauppoihin, Pitkänen sanoo.
Verkkokaupan yleistyessä myös huijaukset ovat lisääntyneet. Kuluttajavirasto keräsi alkuvuodesta kuluttajien kokemuksia erilaisista nettihuijauksista ja sai viikon aikana yli 500 vastausta: ihmisiä yritetään saada ostamaan mitä erilaisimpia ihmetuotteita tai huutokaupoista ostettuja ja maksettuja tuotteita ei koskaan saakaan itselleen tai tilitietoja yritetään kalastella.
Nettikaupassa huijauksen riski on suurempi kuin kivijalkakaupassa, sillä osapuolet eivät kohtaa kasvokkain. Nettikaupassa vastapuolena voi olla jossain muussa maassa toimiva yritys, johon ei saa ongelmien kohdatessa välttämättä yhteyttä. Kivijalkakaupassa voi ainakin todeta, että kyseisiä tuotteita on olemassa, kun taas nettikaupassa ei voi olla varmaa, onko kuvan takana todellinen tuote – vai onko kyseessä vain kuva tuotteesta.
- Netissä voi shoppailla turvallisin mielin, kunhan varmistaa, että nettikaupan perusasiat ovat kunnossa, sanoo lakimies Mari Österberg Kuluttajavirastosta.
Nettishoppailijoiden kannattaa muistaa, että kun tekee kauppaa yksityishenkilön eikä yrityksen kanssa, nettikauppaan sovellettavat etämyynnin säännöt tai kuluttajaviranomaiset eivät suojaa kuluttajaa. Kuluttajalta kuluttajalle tapahtuvassa kaupankäynnissä sovelletaan kauppalakia.
Mutta asioipa sitten yksityisen ihmisen tai yrityksen kanssa, kannattaa kiinnittää huomiota seuraaviin asioihin:
- Kenen kanssa asioit? Yrityksen tai myyjän nimi ja yhteystiedot täytyy olla sivuilla selvästi esillä. Hälytyskellojen pitäisi soida, jos myyjä kertoo pelkän postilokero-osoitteen tai yhteystietoja ei tarjota lainkaan.
- Millaisia maksutapoja on tarjolla? Ennakkomaksu ainoana maksuvaihtoehtona sisältää aina riskin. Postiennakkomaksuakin käytettäessä asiakas voi pyytää myyjää liittämään postiennakkopakettiin ilmoituksen, että kuluttajalla on oikeus tarkistaa tuote postivirkailijan edessä ennen maksua.
- Mitä sivuilla kerrotaan tuotteen peruuttamisoikeudesta? Etämyynnin pääsääntö, on että tuotteella on 14 vuorokauden palautusoikeus. Tämä ei kuitenkaan koske kaikkia tuotteita, kuten esimerkiksi mittatilaustuotteita, sinetöityinä toimitettuja cd-levyjä tai lentolippuja. Siksi kaupan säännöt ja erityisesti peruuttamisoikeus on tärkeä varmistaa jo ennen kaupan tekoa.
- Missä maassa nettikauppa sijaitsee? Jos asiakas asioi EU:n ulkopuolella toimivan nettikaupan kanssa, hänellä ei ole suojanaan samanlaista viranomaisverkostoa kuin EU:n sisällä asioitaessa. EU:n sisällä tapahtuneesta riitaisasta kaupasta, josta kuluttaja ja kauppias eivät keskenään pääse yhteisymmärrykseen, voi valittaa Euroopan kuluttajakeskukseen.
Nettikauppaan voi ottaa mukaan Kuluttajaviraston kotisivuilta löytyvän Verkkokauppa-apurin. Se opettaa katsomaan mihin asioihin verkkokaupan sivuilla kannattaa kiinnittää huomiota, jotta nettishoppailun riskit saataisiin minimoitua.
Kirsi Jansa / TV1 Kuningaskuluttaja
LISÄTIETOJA:
Kuluttajavirasto, www.kuluttajavirasto.fi
Suomen Elektronisen Kaupankäynnin yhdistys, www.ecf.fi