Hyppää pääsisältöön

Popedan keikkaklassikoita ja haastatteluhelmiä

Popeda on ansainnut uransa aikana lukuisia kulta- ja platinalevyjä, tahkonut ikivihreitä hittejä ja keikkaillut vuosikymmenien ajan. Yhtye nousi 1980-luvulla Suomen suosituimpien livebändien joukkoon. Tästä Elävän arkiston koosteesta löytyy valikoima Popedan live-esiintymisiä ja haastatteluja vuosien varrelta.

Vuonna 1977 perustettu Popeda on Suomen pitkäikäisimpiä jatkuvasti keikkailevia rockbändejä. Yhtyeen alkuperäinen solisti Pauli Antero "Pate" Mustajärvi ilmoitti jättävänsä bändin syyskuussa 2023. Myöhemmin Popeda ilmoitti jatkavansa ilman Mustajärveä.

Popeda-nimen keksi bändin edesmennyt basisti Ilpo Ainiala. Bändin ensimmäiset levyt äänitettiin Ristin Voitto ry:ltä ostetulla nauhurilla.

Yksi Popedan suosion syistä on yhtyeen aitous. Levy-yhtiö yritti vaikutti soittajien imagoon yhden ainoan kerran. Kun albumi Mustat enkelit (1982) oli valmisteilla, Epe Helenius halusi tehdä Popedasta heavy-orkesterin näköisen. "Jokainen, joka omistaa sen levyn, tietää ettei se onnistunut."

Tv-dokumentissa haastateltavina ovat bändin jäsenien ohella mm. heidän ensimmäinen managerinsa Hannu Peltonen, levy-yhtiön johtaja Epe Helenius, tuottaja Mika Sundqvist, levykansitaiteilija Juho Juntunen, roudari Elmeri sekä faneja.

Vuonna 1984 Helsingin Kaivopuistossa ja Tavastialla taltioiduilla videoilla on mukana myös vuonna 1986 kuollut kitaristi Arwo Mikkonen.

Popedan livevetoja vuosien varrelta

Kokonaisia keikkataltioita


Kappaleinfot

Pikkustadin supermarket. Säv. ja san. I. Ainiala. Levytetty 1978.
Mönkiäislaulu. Säv. I. Ainiala, san. P. Mustajärvi. Levytetty 1978.
Da da. Mikkonen, Tapani (säv, sov). Lehtinen, Risto (säv, sov). Mustajärvi, Pauli (san). Levytetty 1980.
Sukset. Hautamäki, Vesa-Pekka (säv, sov). Mustajärvi, Pauli (san). Sundqvist, Mika (san). Levytetty 1984.
Kaasua, komisaario Peppone. Hautamäki, Vesa-Pekka (säv, sov). Mikkonen, Tapani (san). Levytetty 1983.
Kuuma kesä: Hautamäki, Vesa-Pekka (säv, sov). Mustajärvi, Pauli (san). Levytetty 1985.

Se on kai meidän työ, että ihmiset saavat päästellä välillä vähän höyryjä.― Pate Mustajärvi, 2004

Popedan laulaja Pate Mustajärvi on tullut tutuksi renttuna, pilke silmäkulmassa kulkevana "Ikurin tiikerinä", mutta myös ajattelijana ja taiteilijana.

Vuonna 2004 Mustajärvi vieraili Arto Nybergin keskusteluohjelmassa. Puheenaiheina oli mm. Popedan suosion salaisuus ja kiertue-elämä.

Miten minusta tuli minä -ohjelmassa Mustajärvi valottaa taustojaan ja muun muassa sitä, että hän päätti "jo alle rippikouluikäisenä", että hänen ammatikseen tulee rocktyöläinen.

Samaisessa haastattelussa käydään läpi myös miehen raitistumista. Yli 30-vuotta raskasta kiertue-elämää rankkoine huvituksineen vaati veronsa.

Heinäkuussa 2007 Pate Mustajärvi sai vakavan sairaskohtauksen juuri ennen keikkaa. Sydämen pysähtyminen ja hengenlähtö olivat todella lähellä ja mies päätti raitistua.

Pate Mustajärvi vieraili Ylen aamussa 2020 ja kertoi mm. Kalle ja Tiara -kappaleen taustoista. Myös kotiasiat olivat kunnossa.

Kommentit