Hyppää pääsisältöön

Popedan keikkaklassikoita

Popeda nousi 1980-luvulla Suomen suosituimpien livebändien joukkoon. Dokumentti vuodelta 1984 esittelee sen työnsä ääressä. Elävän arkiston koosteesta löytyy myös valikoima keikkakoneen suosituimpia numeroita.

Vuonna 1977 perustettu Popeda on Suomen pitkäikäisimpiä jatkuvasti keikkailevia rockbändejä.

Yhtyeen kokoonpano tosin on muuttunut perin pohjin ja moneen otteeseen. Alkuperäisestä kokoonpanosta oli vuonna 2006 jäljellä enää laulusolisti Pate Mustajärvi.

Popeda-nimen keksi edesmennyt basisti Ilpo Ainiala. Poko Rekordsin johtaja Epe Helenius vietiin katsomaan yhtyettä ikurilaiseen autotalliin. Bändin ensimmäiset levyt äänitettiin Ristin Voitto ry:ltä ostetulla nauhurilla.

Yksi Popedan suosion syistä on yhtyeen aitous. Levy-yhtiö yritti vaikutti soittajien imagoon yhden ainoan kerran. Kun albumi Mustat enkelit (1982) oli valmisteilla, Epe Helenius halusi tehdä Popedasta heavy-orkesterin näköisen. "Jokainen, joka omistaa sen levyn, tietää ettei se onnistunut."

Tv-dokumentissa haastateltavina ovat bändin jäsenien ohella mm. heidän ensimmäinen managerinsa Hannu Peltonen, levy-yhtiön johtaja Epe Helenius, tuottaja Mika Sundqvist, levykansitaiteilija Juho Juntunen, roudari Elmeri sekä faneja.

Vuonna 1984 Helsingin Kaivopuistossa ja Tavastialla taltioiduilla keikoilla on mukana myös vuonna 1986 kuollut kitaristi Arwo Mikkonen.

Kuuma kesä -esitys on taltioitu suomalais-neuvostoliittolaisessa ystävyysrockkonsertissa Porissa vuonna 1986.

Tietolaatikko

Da da. Mikkonen, Tapani (säv, sov). Lehtinen, Risto (säv, sov). Mustajärvi, Pauli (san). Levytetty 1980.
Sukset. Hautamäki, Vesa-Pekka (säv, sov). Mustajärvi, Pauli (san). Sundqvist, Mika (san). Levytetty 1984.
Kaasua, komisaario Peppone. Hautamäki, Vesa-Pekka (säv, sov). Mikkonen, Tapani (san). Levytetty 1983.
Kuuma kesä: Hautamäki, Vesa-Pekka (säv, sov). Mustajärvi, Pauli (san). Levytetty 1985.

Kommentit
  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto