Hyppää pääsisältöön

Trubaduuri Tapio Heinonen

Porvoolainen Tapio Heinonen nosti espanjalaisesta kommunistijohtajasta kertovan balladin Yleisradion Lista-ohjelman kärkeen vuonna 1969.

Tietolaatikko

Musta kukko, punainen kukko. Säv. trad., sov. Ossi Runne, suom. san. Kari Tuomisaari.
Julian Grimau. Säv. trad., sov. Ossi Runne, suom. san. Kari Tuomisaari. Levytetty 1969.
Vanha tie. Säv. ja san. William Danoff - John Denver - Taffy Nivert, suom. san. Pertti Reponen. Levytetty 1974.
Pienen pojan haaveet. Säv. ja san. Kari Kuuva. Levytetty 1976.

Tapio Heinonen (1941-1985) teki esikoislevytyksensä Palanen maata vuonna 1968. Varsinaisen läpimurron sai kuitenkin aikaan vasta seuraavana vuonna ilmestynyt Julian Grimau.

Heinonen esitti kappaleen Euroopan diktatuureja käsittelevässä tv-ohjelmassa Sinbad vuonna 1968. Laulu kertoo vuonna 1963 surmatusta Espanjan kommunistijohdon jäsenestä. Samassa ohjelmassa esitetty Musta kukko, punainen kukko liittyy sekin aiheeltaan francolaisvaltaan.

Tummaääninen laulaja oli suosittu tv- ja ravintolaesiintyjä, jonka ominta alaa olivat tunteelliset chanson- ja kantrityyliset laulelmat.

Heinonen osallistui Suomen edustajana myös mm. Sopotin ja Rostockin iskelmäfestivaaleille. Vannoutuneen ihailijakaartin koonnut laulaja kuoli aivokalvontulehdukseen vuonna 1985.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

 • Matti Nykänen voitti mäkihypyssä kaiken – katso videoita urheilu- ja viihdetähden elämän varrelta

  Mäkihyppylegendan esiintymisiä vuosien varrelta.

  Mäkihyppääjä Matti Nykänen (1963–2019) oli nelinkertainen olympiakultamitalisti ja kuusinkertainen maailmanmestari. Vaikka Nykänen urheilu-uransa jälkeen ajelehti kohusta toiseen alkoholinkäyttönsä ja myrskyisten parisuhteidensa ristiaallokossa, ovat miehen urheilumeriitit kuitenkin vertaansa vailla maailmassa. Artikkeliin on koottu 55-vuotiaana menehtyneen Nykäsen saavutuksia ja esiintymisiä vuosien varrelta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto