Hyppää pääsisältöön

Usko Meriläisen sinfonia nro 5

Usko Meriläisen säveltämä sinfonia nro 5 sai kantaesityksensä Radion sinfoniaorkesterin YLE 50-vuotisjuhlakonsertissa Finlandia-talolla vuonna 1976. Orkesteria johti Okko Kamu.

Säveltäjä omisti teoksensa Kai Maasalolle ja Radion sinfoniaorkesterille kunnioittaakseen YLEn pitkäaikaisen musiikkipäällikön työtä ja RSO:n muusikoiden ratkaisevaa osuutta musiikkikulttuurin luomisessa.

”Käsillä olevassa teoksessa toteutuu omaksumani ajatustapa. Alussa ilmenevät erilaisia ominaisuuksia omaavat alkiot ovat koko teoksen ytimenä - muuntuen, yhdistyen ja kehittyen laajemmiksi kokonaisuuksiksi. Teos on voittopuolisesti lyyrinen korostuksiltaan”, on säveltäjä itse luonnehtinut teostaan.

Usko Meriläinen (1930-2004) opiskeli Sibelius Akatemiassa mm. Aarre Merikannon johdolla 1950-luvulla. Tuohon aikaan nuori säveltäjä ihannoi Igor Stravinskia ja erityisesti tämän uusklassista tyylikautta.

Myöhemmin Meriläinen perehtyi uusiin sävellystekniikoihin ulkomailla, mm. Ernst Krenekin ja Wladimir Vogelin johdolla Saksassa ja Sveitsissä.

Sävellystyön lisäksi Meriläinen toimi kuoron- ja orkesterinjohtajana sekä opetus- ja luottamustehtävissä. Hän työskenteli myös elektronimusiikin parissa. Meriläisen 1970-luvun lopulla säveltämä teos Suvisoitto on yksi suomalaisen nykymusiikin esitetyimmistä teoksista.

Usko Meriläinen sai professorin arvonimen 1995. Sibelius-Akatemian kunniatohtoriksi hänet nimettiin 1997.

Teksti: Rita Landström