Hyppää pääsisältöön

Georg Ots, Saarenmaan valssi ja Suomi

Estonia-teatterin tähtisolisti, virolaisbaritoni Georg Ots oli valtavan suosittu laulaja sodanjälkeisessä Suomessa. Hänen legendaarinen, Virossa jo 1940-luvun lopulta ihastuttanut hittinsä Saarenmaan valssi kuultiin Suomessa ensimmäisen kerran vasta vuonna 1956. Ei olisi kuultu vielä silloinkaan, ellei Yleisradion toimittaja olisi kiertänyt saamaansa jutuntekokieltoa.

Georg Ots (1920–1975) oli todennäköisesti suomalaisille aikansa tunnetuin Virossa asunut virolainen. Hän oli kosmopoliitti, jonka tiedettiin puhuvan lukuisia kieliä ja pystyvän laulamaan jopa 20 kielellä.

Ots oli laulanut Saaremaa valssin viroksi vuonna 1948 ja suomeksikin jo vuonna 1954. Suomessa se kuultiin kuitenkin ensimmäisen kerran vasta vuonna 1956, mielenkiintoisen tarinan seurauksena.

Reportteri Kalevi Kilpi oli ensimmäisen suomalainen toimittaja, joka pääsi vierailemaan sodanjälkeisessä Virossa. Matkaan sisältyi kuitenkin tiukka ehto: hän ei saisi tehdä vierailustaan reportaasia. Uutistoimittajaa asia tietysti harmitti, ja hän keksi keinon, miten kiertää kieltoa. Hän teki matkallaan musiikkiohjelman, sai siinä yhteydessä lahjaksi Saarenmaan valssin suomenkielisen äänitteen ja soitti sen sitten ohjelmassaan.

Vuonna 1974 tehdyssä haastattelussa Kilpi kertoo itse, miten kaikki tapahtui.

Yleisradion linja Viron-uutisoinnissa muuttui jo pian, sillä vuonna 1958 toimittaja Oke Jokinen lähetettiin Tallinnaan tekemään reportaasi, jossa suomalaisille tuli antaa mahdollisimman todenmukainen kuva nyky-Virosta.

Ots levytti ensimmäisen kerran Suomen puolella keväällä 1958: hän lauloi levylle kolmessa päivässä peräti neljätoista laulua. Täällä ollessaan hän esiintyi myös yleisölle. Alla näemme väläyksen hänen esiintymisestää Kauppakorkeakoulun lavalla. Ennen esitystä lavalla kerittiin kilpaa lankaa.

Otsin ensilevytys Suomessa oli Saarenmaan valssi / Kalastajan laulu. Levy oli ilmestyessään syksyn suosituimpia tasaluvuin Olavi Virran levytysten kanssa. Suomalaisista musiikkimiehistä mm. Rauno Lehtinen ja Toivo Kärki sävelsivät lauluja vartavasten Otsille.

Otsin valovoima ymmärrettiin Neuvostoliiton johdossakin, ja hän sai taiteilijana korkeimman eli Sosialististen neuvostotasavaltojen liiton kanstantaiteilijan arvonimen.

Saarenmaan valssillakin oli aikoinaan poliittinen viestinsä: laulun sanat kertovat sosialististen talkoiden päätteeksi järjestetyistä tansseista.

Tarkempia tietoja Saarenmaan valssin vaiheista sekä Otsin ensimmäisistä Suomen-levytyksistä löytyy Pekka Linnaisen toimittamasta mielenkiintoisesta artikkelista Siihen aikaan kun radioaallot Saarenmaan valssin suomalaisten suosikkilevyksi lennättivät.

Kappaleiden tekijätiedot

Saarenmaan valssi. Ots, Georg (laulu). Merkulov, Rostislav (johtaja). Eesti Raadio estraadiorkester (Viron radion viihdeorkesteri. Valgre, Raimond [1913-1949] (säv). Vaarandi, Debora [1916-2007] (alkup san). Tuntematon (käännös).

Kalastajan laulu. Ots, Georg (laulu). Merkulov, Rostislav (johtaja). Eesti Raadio estraadiorkester (Viron radion viihdeorkesteri) (orkesteri). Ojakäär, Valter [1923- ] (säv). Vaarandi, Debora [1916-2007] (san). Tuntematon (käännös).

Keskustele