Hyppää pääsisältöön

Hasse Walli All Stars

Suomalainen rock-kitaristi innostui 1970- ja 80-luvun taitteessa maailmanmusiikista. All Stars -kokoonpanon tähtiin kuului kongolainen Marie-Alphonse Liwata.

Tietolaatikko

Na mokli oyo. Säv. ja san. Marie-Alphone Liwata, sov. Hasse Walli. Levytetty 1981.

Mm. Jormasissa, Blues Sectionissa ja Piirpaukessa kunnostautunut Hasse Walli toimi 1980-luvulla keskeisenä afrikkalaismusiikin lähettiläänä Suomessa.

Wallin vuonna 1979 perustama All Stars -ryhmään soitti mm. reggaeta ja kuubalaista musiikkia. Siihen kuului sellaisia suomalaisyleisölle tuttuja nimiä kuin Otto Donner, Jim Pembroke, Sakari Kukko, Antero Jakoila, Reiska Laine tai Keimo Hirvonen. Kongolainen Marie-Alphonse Liwata oli ensimmäinen hänen yhtyeessään soittanut afrikkalainen.

Liwatan laulu Na mokli oyo (Tässä maailmassa) neuvoo, ettei köyhien pitäisi leikkiä rikkaita ja päinvastoin, koska kumpikaan ei pysty asettumaan toisen rooliin. Suurin osa laulusta on ranskaa, mutta kertosäkeet Liwata esittää lingalan kielellä.

80-luvun alussa Walli matkusti Senegaliin opiskelemaan mbalax-musiikkia. Hän veti 1980-luvulla suomalais-afrikkalaisia Dakar Sound- ja Afro-Line-yhtyeitä. 1980-luvun lopussa Walli perusti kokonaan afrikkalaisista kanssasoittajista koostuvan Asamaanin.

Liwata oli mukana Wallin Sounds Afro! -albumilla (1982) sekä Afro-Linen Viva Africalla (1983).

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto