Hyppää pääsisältöön

Hasse Walli All Stars

Suomalainen rock-kitaristi innostui 1970- ja 80-luvun taitteessa maailmanmusiikista. All Stars -kokoonpanon tähtiin kuului kongolainen Marie-Alphonse Liwata.

Tietolaatikko

Na mokli oyo. Säv. ja san. Marie-Alphone Liwata, sov. Hasse Walli. Levytetty 1981.

Mm. Jormasissa, Blues Sectionissa ja Piirpaukessa kunnostautunut Hasse Walli toimi 1980-luvulla keskeisenä afrikkalaismusiikin lähettiläänä Suomessa.

Wallin vuonna 1979 perustama All Stars -ryhmään soitti mm. reggaeta ja kuubalaista musiikkia. Siihen kuului sellaisia suomalaisyleisölle tuttuja nimiä kuin Otto Donner, Jim Pembroke, Sakari Kukko, Antero Jakoila, Reiska Laine tai Keimo Hirvonen. Kongolainen Marie-Alphonse Liwata oli ensimmäinen hänen yhtyeessään soittanut afrikkalainen.

Liwatan laulu Na mokli oyo (Tässä maailmassa) neuvoo, ettei köyhien pitäisi leikkiä rikkaita ja päinvastoin, koska kumpikaan ei pysty asettumaan toisen rooliin. Suurin osa laulusta on ranskaa, mutta kertosäkeet Liwata esittää lingalan kielellä.

80-luvun alussa Walli matkusti Senegaliin opiskelemaan mbalax-musiikkia. Hän veti 1980-luvulla suomalais-afrikkalaisia Dakar Sound- ja Afro-Line-yhtyeitä. 1980-luvun lopussa Walli perusti kokonaan afrikkalaisista kanssasoittajista koostuvan Asamaanin.

Liwata oli mukana Wallin Sounds Afro! -albumilla (1982) sekä Afro-Linen Viva Africalla (1983).

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit