Hyppää pääsisältöön

Mosaic soitti rockia psykedeelisen valoshow'n välkkeessä

Creatures-yhtyeen raunioille syntynyt Mosaic oli Britanniasta saapuneen Frank Robsonin ensimmäinen suomalainen kokoonpano.

Mosaic syntyi vuonna 1967 The Creatures-yhtyeen hajottua. Creaturesin jäsenistä olivat mukana basisti Olli Könönen, kitaristi Vladimir "Nikke" Nikamo ja laulusolisti Kirka Babitzin. Rumpaliksi tuli mm. Pemsissä, Roostersissa ja jonkin aikaa myös Blues Sectionissa soittanut Raimo Rautarinne.

Kirkan siirryttyä pian D-tuotannon leipiin solistiksi ryhtyi urkuri Frank Robson (s. 1946), joka oli jo monen vuoden ajan soittanut englantilaisissa popbändeissä ja työskennellyt mm. Small Facesin kanssa. Mosaic pysyi koossa noin vuoden verran ja jätti jälkeensä vain singlen Happier Man/Crazy Train.

Vuonna 1968 kuvatussa tv-filmissä bändi rupattelee mm. elämää rajoittavista säännöistä, vapaudesta ja itsenäisyydestä.

Robsonin mielestä musiikin tehtävä on saada ihmiset tuntemaan olonsa vapaiksi ja uskomaan itseensä. Kitaristi Nikamon mielestä myös virheiden on saatava kuulua soitossa.

Mosaicin esityksiin kuului myös ajan hengen mukainen psykedeelinen valoshow, jonka oleellinen osa olivat lasilevyjen välissä olevan öljyn kuumentuessaan tuottamat valuvat kuviot. Valoshow auttaa yleisöä ymmärtämään ja paneutumaan musiikkiin, Robson uskoo. Valotaiteilijat Timo Aarniala ja Timo-Erkki Heino ovat mukana ohjelmassa.

Tietolaatikko

Frank Robson siirtyi Mosaicista Blues Sectionin vokalistiksi vuonna 1968. Tasavallan Presidentissä hän lauloi vuosina 1969-1972. Vuosina 1974-1998 hän on tehnyt viisi soololevyä.
Nikke Nikamo soitti Wigwamissa vuosina 1968-1970.