Hyppää pääsisältöön

Paul Oxley valloitti Suomen

Manchesterilainen Paul Oxley saapui Suomeen tyttöystävän perässä ja nousi maan suosituimmaksi rockartistiksi vuonna 1981.

Tietolaatikko

Just outside America. Oxley, Paul (säv, san). Paul Oxley´s Unit (sov). Levytetty 1982.
Spanish bars. Oxley, Paul (säv, san). Paul Oxley´s Unit (sov). Askelind, Jan (sov). Eljas, Anders (sov). Rautio, Hans (sov). Levytetty 1981.
Living in the Western world. Oxley, Paul (säv, san). Paul Oxley´s Unit (sov). Askelind, Jan (sov). Levytetty 1981.

Kotikaupungissaan studiota pyörittäneestä Paul Oxleystä (Malcolm Campbell) tuli sattumalta suomalaisen bändin keulakuva. Toimiessaan tammisaarelaisen kellaribändin miksaajana hänet yllytettiin laulamaan jameissa.

Oxley kiinnitettiin oitis solistiksi, ja pian koko bändi siirtyi hänen nimiinsä. Kosketinsoittajaksi tuli manchesterilaiskaveri Brian Hammond.

60-luvun beatmusiikista ammentava kitarapop upposi voimalla suomalaisyleisöön. Bändin esikoisalbumia Living in the Western World (1981) on myyty yli 60 000 kappaletta.

Paul Oxley´s Unit herätti henkiin myös kirkuvien tyttöfanien tradition. Silti vertailut teinipop- tai poikabändeihin ovat Oxleysta epäoikeudenmukaisia: heidän musiikkinsa oli omaa ja aika nokkelaakin.

Reippaan alun jälkeen Oxley alkoi väsyä kiertämään Suomea. Hän olisi halunnut esiintyä myös kotimaassaan.

Vuonna 1983 yhtyeen nimi muuttui muotoon Unit 6. Se oli kaupallinen virheliike. Suosion alkaessa hiipua sekä Oxley että Hammond palasivat Englantiin.

1990-luvun lopulla alkaen Paul Oxley palasi Suomeen keikoille. Tätä nykyä hän esiintyy maassa vuosittain - yleensä elokuussa.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto