Hyppää pääsisältöön

Toloselta kävi proge ja polkka

Suomalaisen kitarakuninkaan kansainväliseltä bändiltä taittuivat niin samba kuin Säkkijärven polkka. Jukka Tolonen Bandissa soitti muusikoita kolmesta eri kansakunnasta.

Tietolaatikko

Carnival. Tolonen, Jukka (säv). Jukka Tolonen Band (sov). Levytetty 1978.
Grace Jonesinkin yhtyeessä soittanut Billy Carson oli Suomessa mukana mm. Madame George- ja Dogs-kokoonpanoissa. Hän esiintyi myös tv-sarjoissa Hymyhuulet ja Hyvät herrat.

Jukka Tolonen nousi näkyville Tasavallan Presidentin rivistössä 1970-luvun alussa. Hänestä tuli soololevyjensä myötä ensimmäinen esikuvaksi asti ylennyt kotimainen rock-instrumentalisti.

Tasavallan Presidentin toiveikkaasti alkanut kansainvälinen ura loppui lyhyeen, mutta Tolonen saavutti jo 1970-luvun lopulla pysyvää mainetta Skandinaviassa ja Keski-Euroopassa.

Vuonna 1976 syntyi Jukka Tolonen Band, jossa soittivat basisti Ilkka Hanski, amerikkalaisrumpali Billy Carson sekä ruotsalaiset Coste Apetrea (kitara) ja Christer Eklund (saksofoni). Tällä kokoonpanolla bändi esiintyi Montreaux´n jazzfestivaalilla 1978.

Carsonilla oli mustana amerikkalaisena rytmiikka hyvin hallussa, Tolonen kehuu Iltatähden haastattelussa vuonna 1977. Funk tekee tuloaan Pohjolaan, hän ennustelee.

Vuonna 1978 tehdyssä haastattelussa korostuvat kotimaisten proge- ja jazzmuusikoiden tyypilliset tuon ajan ongelmat. Muusikko joutuu leipänsä eteen tinkimään taiteellisista arvoistaan, ja levy-yhtiöt pitävät soittajia vain kauppatavarana.

Tolosen haaveena on päästä matkustelemaan ja tutustumaan etnisiin musiikkikulttuureihin. Perhe ja Tanja-vaimo ovat hänen elämänsä tärkeimpiä asioita.

Teksti: Jukka Lindfors

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto