Hyppää pääsisältöön

Toloselta kävi proge ja polkka

Suomalaisen kitarakuninkaan kansainväliseltä bändiltä taittuivat niin samba kuin Säkkijärven polkka. Jukka Tolonen Bandissa soitti muusikoita kolmesta eri kansakunnasta.

Tietolaatikko

Carnival. Tolonen, Jukka (säv). Jukka Tolonen Band (sov). Levytetty 1978.
Grace Jonesinkin yhtyeessä soittanut Billy Carson oli Suomessa mukana mm. Madame George- ja Dogs-kokoonpanoissa. Hän esiintyi myös tv-sarjoissa Hymyhuulet ja Hyvät herrat.

Jukka Tolonen nousi näkyville Tasavallan Presidentin rivistössä 1970-luvun alussa. Hänestä tuli soololevyjensä myötä ensimmäinen esikuvaksi asti ylennyt kotimainen rock-instrumentalisti.

Tasavallan Presidentin toiveikkaasti alkanut kansainvälinen ura loppui lyhyeen, mutta Tolonen saavutti jo 1970-luvun lopulla pysyvää mainetta Skandinaviassa ja Keski-Euroopassa.

Vuonna 1976 syntyi Jukka Tolonen Band, jossa soittivat basisti Ilkka Hanski, amerikkalaisrumpali Billy Carson sekä ruotsalaiset Coste Apetrea (kitara) ja Christer Eklund (saksofoni). Tällä kokoonpanolla bändi esiintyi Montreaux´n jazzfestivaalilla 1978.

Carsonilla oli mustana amerikkalaisena rytmiikka hyvin hallussa, Tolonen kehuu Iltatähden haastattelussa vuonna 1977. Funk tekee tuloaan Pohjolaan, hän ennustelee.

Vuonna 1978 tehdyssä haastattelussa korostuvat kotimaisten proge- ja jazzmuusikoiden tyypilliset tuon ajan ongelmat. Muusikko joutuu leipänsä eteen tinkimään taiteellisista arvoistaan, ja levy-yhtiöt pitävät soittajia vain kauppatavarana.

Tolosen haaveena on päästä matkustelemaan ja tutustumaan etnisiin musiikkikulttuureihin. Perhe ja Tanja-vaimo ovat hänen elämänsä tärkeimpiä asioita.

Teksti: Jukka Lindfors

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto