Hyppää pääsisältöön

Suomessako ei korruptiota

MOT-ohjelma kertoo siitä, minkälaisiin ongelmiin yhden puolueen valta-asema kunnallispolitiikassa voi johtaa. Ohjelman esimerkit ovat Valkeakoskelta ja Puolangalta.

Suomea pidetään maailman vähiten korruptoituneena maana. Se tarkoittaa sitä, että julkista hallintoa hoidetaan Suomessa puhtaammin kuin missään muualla. Suomessa päättäjät eivät vaadi virkatoimistaan hyötyä itselleen tai kaverilleen.

Käsitys Suomen turmeltumattomuudesta perustuu kansainvälisen korruption vastaisen järjestön, Transparency Internationalin tekemiin kyselytutkimuksiin.

MOT-toimitus saa kuitenkin jatkuvasti vinkkejä katselijoiden kotipaikkakunnilla tapahtuneista kähminnöistä, päättäjistä tavoittelemassa omaa etuaan, suosimassa sukulaisiaan, ystäviään ja kerhoveljiään. Keväällä 2007 MOT päätti tarttua kahteen Suomen sydänmailta tulleeseen korruptiovinkkiin ja katsoa, mitä ne pitävät sisällään.

Paikkakunnat olivat Valkeakoski ja Puolanka. Yhteistä niille on yhden poliittisen liikkeen vuosikymmeniä kestänyt ylivalta, Valkeakoskella sosialidemokraattien, Puolangalla keskustapuolueen.

Teksti: MOT ja Elina Yli-Ojanperä