Hyppää pääsisältöön

Sorsa nousee pääministeriksi

Puoluesihteeri Sorsa oli johtamassa murskaäänimäärällään vasemmistoa vaalivoittoon tammmikuussa 1972 pidetyissä vaaleissa.

Sosiaalidemokraatit saavuttivat 55 ja SKDL 37 paikkaa eduskunnnasta. Kokoomus ja keskusta jäivät vasemmistopuolueiden taakse.

Sorsa nousi mukaan hallitustunnusteluihin tekemään yleistä selvitystä talous- ja tulopolitiikan kysymyksistä. Sorsasta tuli hallituksen ulkoministeri.

Paasion vähemmistöhallitusta kutsuttiin "punatulkkuhallitukseksi", sillä mukana oli vain SDP:n ministereitä. Monien ministerien kokemattomuuden vuoksi puhuttiin myös "nappulaliigahallituksesta".

Vaikea EEC-kysymys repi SDP:tä vuonna 1972, ja solmitun taloussopimuksen ehdoiksi tarvittiin nk. suojalait, jotka takasivat valtion säätelyn, jos vapaakauppasopimus syventäisi taloussuhdanteita.

EEC-neuvottelut rasittivat Paasion II hallituksen taakkaa, ja se erosi jo vuoden 1972 syksyllä eli ennen vapaakauppasopimuksen solmimista.

Sorsa muodosti seuraavan hallituksen, jonka ulkoministeriksi nousi keskustan Ahti Karjalainen, joka lopulta allekirjoitti sopimuksen Suomen puolesta.

Kalevi Sorsan I hallitus istui lähes kolme vuotta, mikä oli pitkä aika Kekkosen ajan Suomessa.

Teksti: Paavo Rytsä