Hyppää pääsisältöön

Sorsa SDP:n puoluesihteerinä

Kalevi Sorsa valittiin SDP:n puoluesihteeriksi yllätysnimenä. Kuumimman puoluepolitiikan ulkopuolelta valittu Sorsa oli toiminut mm. UNESCO:ssa.

Taisto Kalevi Sorsa oli syntynyt 21.12.1930 Keuruulla, mutta koulunsa hän suoritti pääosin Lappeenrannassa.

Opinnot jäivät aluksi kesken, mutta työ Kansan työ -nimisessä lehdessä 1940-luvun lopulla loi nuoreen mieheen sekä aatteen että opiskelun palon.

Hän opiskelikin ensin sanomalehtimieheksi ja sitten yhteiskuntatieteiden kandidaatiksi Yhteikunnallisessa korkeakoulussa Tampereella.

Sorsa työskenteli 50-luvulla kustannusyhtiö Tammessa, jossa hän toimitti mm. kommunistijohtaja Yrjö Leinon muistelmat. Vuosikymmenen lopulla hän siirtyi UNESCO:n tehtäviin Pariisiin.

Ulkomailla Sorsa pysyttelikin puolueriitojen ja Kekkos-kriittisyyden ulkopuolella, ja hänet valittiinkin raikkaana tuulahduksena puoluesihteeriksi Turun puoluekokouksessa 1969.

Sosiaalidemokraattien 60- ja 70-luvun haasteina olivat suhteiden luominen Neuvostoliittoon ja Kekkoseen sekä puolueen sisäiset kriittiset nuoret, nk. pälkäneläiset, joihin kuuluivat mm. Paavo Lipponen ja Ulf Sundqvist.

Puoluesihteerinä Sorsa pääsi antamaan tukeaan presidentti Kekkoselle mm. Zavidovo-vuodon käsittelyssä, jolloin hän arvioi ulkoasiainvaliokunnan kanssa presidentin henkilökohtaiset suhteet Suomelle äärimmäisen arvokkaaksi asiaksi.

Sorsan hyvin alkanut päivänpoliittinen työ palkittiin vuoden 1972 vaaleissa yli 17 000 äänellä.

Teksti: Paavo Rytsä