Hyppää pääsisältöön

Airdash Härmärockissa

Airdash kuului 1980-luvun lopulla Stonen kanssa Suomen tunnetuimpiin speed metal -orkestereihin. Bändi sai edustaa tyylisuuntaa vuoden 1989 Härmärock-konsertissa.

Tietolaatikko

Vengeance Through Violence. Siren, Roope (säv). Pete (san). Airdash (sov). Levytetty 1989.
Thank God It´s Monday. Siren, Roope (säv, sov). Hintikka (sov). Laine, Juha (sov, san). Niiranen (sov, san). Levytetty 1988.

Vuonna 1986 syntynyt helsinkiläinen Airdash julkaisi kaksi vuotta myöhemmin esikoisalbuminsa Thank God It´s Monday. Se jäi myös vuonna 1992 hajonneen bändin suurimmaksi menestykseksi.

Vuonna 1989 Airdash soitti Tukholmassa saksalaisen Kreatorin lämmittelijänä. Hotellihuoneessa muusikot kertovat, ettei menestys ollut vielä raskauttanut lompakoita käteisellä: pääelättäjänä toimi edelleen "Oy Äiti Ab".

Huippuhetkiin kuului keikka New Music Seminarissa New Yorkissa. Kotimaan keikkamatkalla saattoi yöpymispaikkana olla teltta tai henkilöauto.

Yhtyeellä olisi ollut mahdollisuus päästä mukaan Kreatorin Euroopan-kiertueelle, mutta äideiltä ei pystytty lainaamaan hankkeeseen tarvittavaa 75 000 markkaa.

Teksti: Jukka Lindfors

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto