Hyppää pääsisältöön

Airdash Härmärockissa

Airdash kuului 1980-luvun lopulla Stonen kanssa Suomen tunnetuimpiin speed metal -orkestereihin. Bändi sai edustaa tyylisuuntaa vuoden 1989 Härmärock-konsertissa.

Tietolaatikko

Vengeance Through Violence. Siren, Roope (säv). Pete (san). Airdash (sov). Levytetty 1989.
Thank God It´s Monday. Siren, Roope (säv, sov). Hintikka (sov). Laine, Juha (sov, san). Niiranen (sov, san). Levytetty 1988.

Vuonna 1986 syntynyt helsinkiläinen Airdash julkaisi kaksi vuotta myöhemmin esikoisalbuminsa Thank God It´s Monday. Se jäi myös vuonna 1992 hajonneen bändin suurimmaksi menestykseksi.

Vuonna 1989 Airdash soitti Tukholmassa saksalaisen Kreatorin lämmittelijänä. Hotellihuoneessa muusikot kertovat, ettei menestys ollut vielä raskauttanut lompakoita käteisellä: pääelättäjänä toimi edelleen "Oy Äiti Ab".

Huippuhetkiin kuului keikka New Music Seminarissa New Yorkissa. Kotimaan keikkamatkalla saattoi yöpymispaikkana olla teltta tai henkilöauto.

Yhtyeellä olisi ollut mahdollisuus päästä mukaan Kreatorin Euroopan-kiertueelle, mutta äideiltä ei pystytty lainaamaan hankkeeseen tarvittavaa 75 000 markkaa.

Teksti: Jukka Lindfors

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto