Hyppää pääsisältöön

Stratovarius livenä

Stratovarius oli Suomen ensimmäisiä kansainvälisesti menestyneitä hevikokoonpanoja. Vuonna 1992 bändin keulahahmo Timo Tolkki hoiti myös vokalistin työt.

Tietolaatikko

Break the Ice. Tolkki, Timo (säv). Lassila, Tuomo (san). Julkaistu albumilla Stratovarius II (Twilight Time) vuonna 1991.
Speed of Light. Säv. ja sov. Timo Tolkki, san. Timo Kotipelto. Julkaistu albumilla Episode vuonna 1996.
Black Diamond. Säv. Timo Tolkki, san. Timo Kotipelto. Julkaistu albumilla Visions vuonna 1997.
Hunting High And Low. Säv. Timo Tolkki, san. Timo Kotipelto. Julkaistu albumilla Infinite vuonna 2000.

Vuonna 1984 perustetun Stratovariuksen perinteisempi heavy alkoi 1990-luvun saavuttua arvostusta myös ulkomailla. Bändin toinen albumi Stratovarius II julkaistiin kansainväliseen levitykseen uudella nimellä Twilight Time. Levy nosti Stratovariuksen suosioon etenkin Japanissa.

Nuoret sankarit -ohjelman haastattelussa kitaristi Timo Tolkki ja rumpali Tuomo Lassila kertovat olevansa valmiita muuttamaan Suomesta heti jos urakehitys niin vaatii. Tolkki oli tekemässä lähtöä jo muutenkin: ruisleipä oli kuulemma liian kallista.

Vuonna 1985 mukaan tullut, Ritchie Blackmorea ihaileva Tolkki (s. 1966) oli nopeasti noussut yhtyeen johtajaksi, joka saneerasi kokoonpanoa kovalla kädellä mieleiseensä suuntaan. Vuonna 1993 basistiksi astui Jari Kainulainen. Seuraavana vuonna Tolkki luovutti lauluhommat solistiksi kiinnitetylle Timo Kotipellolle.

Vuonna 1996 bändistä tuli miehistöltäänkin kansainvälinen, kun mukaan värvättiin saksalaisrumpali Jörg Michael ja ruotsalainen, Yngwie Malmstenin ja Ronnie James Dion kanssa kannuksensa hankkinut kosketinsoittaja Jens Johansson. Uusi kokoonpano esittäytyi suomalaisille tv-katsojille Lista-ohjelmassa toukokuussa 1996.

Vähän tätä ennen ulos saatu Episode-albumi mainittiin Suomen siihen asti kalleimmaksi äänitteeksi. Mukana oli 40-henkinen kuoro ja parikymmenhenkinen jousiorkesteri. Seuraavana vuonna ilmestynyt Visions merkitsi Stratovariuksen lopullista läpimurtoa.

Vuonna 2001 julkaistun kokoelmalevyn jälkeen Stratovarius jäi tauolle. Hiljaiselo keskeytyi ilmoitukseen Johanssonin ja Kotipellon erosta. Tapaus paljastui sittemmin julkisuustempuksi. Parin vuoden päästä bändi teki vielä yhden albumin ja maailmankiertueen, jota ennen pitkäaikainen basisti Jari Kainulainen erosi yhtyeestä. Vuorossa oli jälleen pitkä tauko.

Huhtikuussa 2008 Tolkki ilmoitti, että Stratovarius hajoaa jäsenten välisten erimielisyyksien johdosta. Lopulta Johansson, Kotipelto, Michael ja Kainulaisen tilalle pestattu Lauri Porra jatkoivat toimintaa Stratovarius-nimen alla. Tolkki perusti uuden Revolution Renaissance -yhtyeen, joka hajosi vuonna 2010.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit