Hyppää pääsisältöön

Birgit Kronström: Katupoikien laulu

Birgit Kronström oli sota-ajan elokuvien ilopilleri. Näyttelijä esitti suurimman iskelmähittinsä Jatkoaika-ohjelmassa vuonna 1969.

Birgit Kronström (1905-1979) teki varsinaisen leipätyönsä operetti- ja komedianäyttelijänä. Hän esiintyi myös 14 elokuvassa vuosina 1932-1956.

Kronströmin filmejä olivat mm. Olenko minä tullut haaremiin (1932), Minä ja ministeri (1934), Poretta (1941), Onnellinen ministeri (1941) ja Hevoshuijari (1943).

Onnellisessa ministerissä hän esitti valloittavan Katupoikien laulun, joka julkaistiin äänilevynä vuonna 1942. Katri Helena elvytti kappaleen vuonna 1967 ja Problems?-yhtye vuonna 1980.

Kronströmin nimiin on merkitty kaikkiaan vain yhdeksän levytystä. Katupoikien laulun ohella tunnetuimpia niistä ovat Itke en lemmen tähden (yksi vuoden 1943 suosituimpia iskelmiä) ja Samppanjakuhertelua (duetto Tauno Palon kanssa).

Katupoikien laulun esitys Jatkoajassa saa myös ohjaaja Mikko Niskasen liikuttumaan.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto