Hyppää pääsisältöön

Legendaarinen Jatkoaika-ohjelma nosti Veskun maineeseen

TV1:n yhdistetty talkshow-, sketsi- ja musiikkiohjelma teki nuoresta Vesa-Matti Loirista vuonna 1968 kansallisen koomikkokuuluisuuden.

Tietolaatikko

Kun portin aukaisen. Donner, Henrik Otto (säv, sov). Kokkonen, Ere (san). Levytetty 1968.
Vallankumouksellinen. Chydenius, Kaj (säv, sov). Muehsam, Erich (san). Kirstinä, Leena (käännös). Levytetty 1967.

Jatkoaika ei ollut Loirin ensimmäinen tv-sarja, mutta tähdeksi hän nousi vasta sen myötä. Aisaparina oli Jarno Hiilloskorpi, jonka kanssa Loiri teki myös Olispa kerran -viihdesarjaa.

Vanha jalkapallomaalivahti keräsi mainetta etenkin mestarillisena kaatujana. Jatkoajassa järjestettiin jopa epävirallinen kaatuilun SM-kisa, jonka Loiri voitti.

Kilpailusta ei ole jäljellä tallennetta, mutta Jatkoajan Nissinen-sketsi tarjoaa tuntumaa Loirin erityisosaamiseen. Kohtaus viittaa kieltolain aikoihin sijoittuneeseen Lahjomattomat-sarjaan, jossa G-mies Eliott Ness kävi sotaa gangsteripäällikkö Frank Nittiä vastaan.

Toisessa näytteessä pikkutunneilla kotiin palaava herrasmies sanailee poliisin kanssa. Loiri osoittaa kykyään siirtyä sujuvasti tunnelmasta toiseen: kännäyssketsi päättyy kauniiseen lauluun Kun portin aukaisen.

Marraskuussa 1968 Jatkoajassa keskusteltiin kumousaatteista. Kortensa kekoon kantoi myös Jatkoajan Vallankumousteatteri, jonka univormussa Loiri esittää saksalaisen satiirin Vallankumouksellinen.

Jussi-palkintotilaisuudessa nähtiin suomifilmiparodia Soita minulle Helena, joka ammensi innoituksensa Aino Räsäsen romanttisesta menestyskirjasta - tai ainakin sen otsikosta. Sketsissä viitataan mm. sota-ajan suosikkinäyttelijään Helena Karaan.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit