Hyppää pääsisältöön

Anssi Kela: Nummela

Anssi Kelan Nummela-albumi oli vuoden 2001 menestynein kotimainen levy. Sen nimikappale soi myös Radiomafian puistokonsertissa Kaisaniemessä.

Tietolaatikko

Nummela. Säv. ja san. Anssi Kela. Julkaistu 2001.

Anssi Kela (s. 1972) aloitti levytysuransa Pekka ja Susi -yhtyeessä, jonka hän johdatti rockin SM-voittoon vuonna 1993. Orkesteri ei kuitenkaan löytänyt linjaansa, ja levy-yhtiökin alkoi jo menettää uskoaan Kelan lauluntekotaitoon.

Vuonna 2001 ilmestynyt Nummela-albumi muutti kaiken. Se ylsi huikeaan 160 tuhannen kappaleen menekkiin ja piti vuonna 2007 yhdettätoista sijaa Suomen kaikkien aikojen myydyimpien levyjen listalla.

Kela tahkoi hittejä hittien perään. Nummela-singlen ohella tilastoissa nähtiin vuonna 2001 myös Kaksi sisarta, Mikan faijan BMW, Puistossa ja Milla.

Kela soitti Nummela-levylle itse lähes kaikki instrumentit. Hänen kuusi suurta vaikuttajaansa ovat laulaja-lauluntekijät Bruce Springsteen ja Neil Young, kitaristi Ritchie Blackmore, kirjailija Raymond Carver, kilpa-autoilija Keke Rosberg sekä isä Juha Kela, joka soitti aikanaan gospelyhtye Pro Fidessä.

"Springsteenin vaikutus kuuluu musiikissani ehkä voimakkaammin kuin kenenkään toisen artistin", Kela kertoo kotisivuillaan. Nummela -kappale syntyi suorana reaktiona Springsteenin vuonna 1984 levyttämään My Hometowniin.

Teksti: Jukka Lindfors

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto