Hyppää pääsisältöön

Poverty Stinks - perusasiat kunniaan

Poverty Stinks teki "iloista duuripoppia, jossa on tunnistettava melodia". Jarmo Laine muistelee suomalaisen kitarapopin uranuurtajien vaiheita.

Tietolaatikko

Poverty Stinks: Jarmo Laine (laulu, kitara), Ari Maunula (basso), Jukka Kylli (rummut), Tommi Pietiläinen (kitara).

1980-luvun puolivälissä pystyyn pantu helsinkiläisyhtye syventyi alkuvaiheissaan mm. Hank Williamsin ja Buddy Hollyn tuotantoon. Bändin tärkeimpiä vaikuttajia on kuitenkin ollut The Beatles.

Laulaja Jarmo Laine ei koskaan mieltänyt yhtyeensä 60-lukulaista musiikkia "brittipopiksi". Britit pukeutuivat mustiin, Poverty Stinks soitti iloista poppia - vaikka jotkut arvelivatkin heitä nimen perusteella hardcore-punkeiksi.

1990-luvun alussa yhtye pärjäsi hyvin rocklehtien lukijaäänestyksissä. Kotimaiset yleisöt jäivät kuitenkin pieniksi, mutta Japanissa, Pohjoismaissa ja Keski-Euroopassa kitarapop kiinnosti enemmän.

Paradoksaalista kyllä, kun brittipopista tuli 1990-luvun puolivälissä trendi Suomessakin, samaan aikaan Poverty Stinksin ympärillä hiljeni. Vuosikymmenen lopussa se pantiin lepotilaan.

Teksti: Jukka Lindfors

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto