Hyppää pääsisältöön

Poverty Stinks - perusasiat kunniaan

Poverty Stinks teki "iloista duuripoppia, jossa on tunnistettava melodia". Jarmo Laine muistelee suomalaisen kitarapopin uranuurtajien vaiheita.

Tietolaatikko

Poverty Stinks: Jarmo Laine (laulu, kitara), Ari Maunula (basso), Jukka Kylli (rummut), Tommi Pietiläinen (kitara).

1980-luvun puolivälissä pystyyn pantu helsinkiläisyhtye syventyi alkuvaiheissaan mm. Hank Williamsin ja Buddy Hollyn tuotantoon. Bändin tärkeimpiä vaikuttajia on kuitenkin ollut The Beatles.

Laulaja Jarmo Laine ei koskaan mieltänyt yhtyeensä 60-lukulaista musiikkia "brittipopiksi". Britit pukeutuivat mustiin, Poverty Stinks soitti iloista poppia - vaikka jotkut arvelivatkin heitä nimen perusteella hardcore-punkeiksi.

1990-luvun alussa yhtye pärjäsi hyvin rocklehtien lukijaäänestyksissä. Kotimaiset yleisöt jäivät kuitenkin pieniksi, mutta Japanissa, Pohjoismaissa ja Keski-Euroopassa kitarapop kiinnosti enemmän.

Paradoksaalista kyllä, kun brittipopista tuli 1990-luvun puolivälissä trendi Suomessakin, samaan aikaan Poverty Stinksin ympärillä hiljeni. Vuosikymmenen lopussa se pantiin lepotilaan.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto