Hyppää pääsisältöön

Lokakuun vallankumouksen 60-vuotisjuhla

Neuvostoliiton suurimpia juhlia oli lokakuun vallankumouksen muistojuhla, jota vietettiin länsimaisen kalenterin mukaan marraskuun seitsemäntenä.

Pietarin tapahtumia loka-marraskuussa 1917 kutsutaan lokakuun vallankumoukseksi, sillä venäläisen kalenterin mukaan tuolloin oli lokakuun 25. päivä.

Lokakuun vallankumouksen ratkaisevana päivänä Leninin johtamat bolševikit ottivat haltuunsa Pietarin tärkeimmät strategiset kohteet. Keskeinen tapahtuma oli etenkin Talvipalatsin valtaaminen, sillä keisarikunnan kukistuttua aloittanut väliaikainen hallitus piti majapaikkaansa siellä.

Ennen palatsin valtaamista ammuttiin merkkilaukaus risteilijä Auroran kannelta, mikä jäi merkittäväksi vallankumouksen symboliksi.

Seuraavana päivänä 8.11. Lev Trotskin johtama neuvoston sotilaallis-vallankumouksellinen toimeenpaneva komitea julisti, että valta on siirtynyt työläisten ja sotilaiden neuvostolle. Venäjällä toteutui siis Karl Marxin teoria luokkatietoisuudesta kapitalismin syrjäyttäjänä.

Lokakuun vallankumousta edeltäneistä tapahtumista oli merkittävä etenkin nk. helmikuun vallankumous, jolloin Venäjällä puhjenneet kapinat johtivat tsaari Nikolai II:n eroon. Lokakuun vallankumouksen jälkeen Venäjällä tsaaria kannattaneet valkoiset ja punaiset ottivat yhteen pitkin valtakuntaa, ja koko Romanovien hallitsijaperhe surmattiin, kun valkoisten sotajoukot olivat edenneet Jekaterinburgin tienoilla.

Vallankumouksen muistojuhlia vietettiin 1977 näyttävällä sotilas- ja kansalaisparaatilla, ja Suomea edusti presidentti Kekkonen, joka myös näkyy paraatin kuvissa.

Artikkelin toinen video on samana päivänä pidetystä paraatista Tallinnasta.

Teksti: Paavo Rytsä

Kommentit
 • Unelmien maa rakennettiin Norjaan öljyrahalla, ihmishengillä ja ympäristötuhoilla

  Norjan vaiheikas öljyhistoria synnytti menestyssarjan.

  Pohjanmerellä 1969 tehty ennätyssuuri öljylöytö käynnisti muutoksen, joka teki pienestä kalastajavaltiosta johtavan öljymaan. Uusi teollisuus ajoi Norjan yhteiskunnalliseen murrokseen, jota menestyssarja Unelmien maa (Lykkeland) kuvaa. Katastrofaalinen öljyvuoto ja yli sata ihmishenkeä vaatinut porauslautan kaatuminen muistuttivat norjalaisia, että öljyseikkailu ei ole pelkkää rahantuloa.

 • Hiihtokoulussa vedettiin sukset jalkaan ysäritunnelmissa

  Pikku Kakkosen hiihtokoulu opetti hiihdon saloihin.

  "Suk-suk-suk-sukset ja sau-sau-sau-sauvat" mukaan ja ladulle! Ysärimuotia ja -fiilistä tarjoileva Hiihtokoulu opetti lama-ajan lapsille hiihtämisen perusteita. Hiihtokoulu esitettiin Pikku Kakkosessa ensimmäistä kertaa vuonna 1996 ja sen oppeja voi katsoa nyt pysyvästi Areenasta.

 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto