Hyppää pääsisältöön

Lokakuun vallankumouksen 60-vuotisjuhla

Neuvostoliiton suurimpia juhlia oli lokakuun vallankumouksen muistojuhla, jota vietettiin gregoriaanisen kalenterin mukaan marraskuun seitsemäntenä.

Pietarin tapahtumia loka-marraskuussa 1917 kutsutaan lokakuun vallankumoukseksi, sillä Venäjällä vielä käytössä olleen juliaanisen kalenterin mukaan tuolloin oli lokakuun 25. päivä.

Lokakuun vallankumouksen ratkaisevana päivänä Leninin johtamat bolševikit ottivat haltuunsa Pietarin tärkeimmät strategiset kohteet. Keskeinen tapahtuma oli etenkin Talvipalatsin valtaaminen, sillä keisarikunnan kukistuttua aloittanut väliaikainen hallitus piti majapaikkaansa siellä.

Ennen palatsin valtaamista ammuttiin merkkilaukaus risteilijä Auroran kannelta, mikä jäi merkittäväksi vallankumouksen symboliksi.

Seuraavana päivänä 8.11. Lev Trotskin johtama neuvoston sotilaallis-vallankumouksellinen toimeenpaneva komitea julisti, että valta on siirtynyt työläisten ja sotilaiden neuvostolle. Venäjällä toteutui siis Karl Marxin teoria luokkatietoisuudesta kapitalismin syrjäyttäjänä.

Lokakuun vallankumousta edeltäneistä tapahtumista oli merkittävä etenkin nk. helmikuun vallankumous, jolloin Venäjällä puhjenneet kapinat johtivat keisari Nikolai II:n eroon. Lokakuun vallankumouksen jälkeen Venäjällä tsaaria kannattaneet valkoiset ja punaiset ottivat yhteen pitkin valtakuntaa, ja koko Romanovien hallitsijaperhe surmattiin, kun valkoisten sotajoukot olivat edenneet Jekaterinburgin tienoilla.

Vallankumouksen muistojuhlia vietettiin 1977 näyttävällä sotilas- ja kansalaisparaatilla, ja Suomea edusti presidentti Kekkonen, joka myös näkyy paraatin kuvissa.

Artikkelin toinen video on samana päivänä pidetystä paraatista Tallinnasta.

Kommentit