Hyppää pääsisältöön

Suomen ensimmäinen ringette-MM 1994

Suomen ringettemaajoukkue on voittanut MM-kultaa viidesti vuosina 1994-2010. Lajia hallinneiden kanadalaisten naamat venähtivät ensi kertaa maaliskuussa 1994.

Vuonna 1990 alkaneet ringetten MM-turnaukset olivat alkuun puhdasta kanadalaisten ylivaltaa. Suomi oli ensimmäinen mitalisijoille tunkeutunut ei-kanadalainen joukkue.

Minnesotan MM-finaalissa vuonna 1994 Suomi kukisti Itä-Kanadan luvuin 4-2. Maajoukkue nousi tappioasemasta voittoon joukkueenjohtaja Eva Valtasen virittämän taisteluhuudon avulla.

Joukkueen valmentajana oli Jussi Voutilainen. Kristiina Vidlund teki ottelussa kolme maalia.

Suomen mestaruus tuli kanadalaisille yllätyksenä. Mitä pitemmälle turnaus eteni, sen totisemmiksi heidän naamansa muuttuivat, kapteni Satu Himberg kertoo.

Junnuringetteen tutustutaan Myyrmäen hallissa. Laji kehitettiin 1960-luvulla Kanadassa naisten vastineeksi jääkiekolle.

Ringettessä ei sallita taklauksia eikä vartalokontakteja. Maajoukkuevalmentaja Jussi Voutilainen kutsuu sitä ”naiselliseksi älypeliksi”.

Teksti: Jukka Lindfors

Tietolaatikko

Ringetten MM-kisat alkoivat vuonna 1990. Ne järjestettiin aluksi kahden vuoden välein.
Ensimmäiset kisat olivat lähinnä kanadalaisjoukkueiden paremmuuden selvittelyä. Kulta meni Albertaan, ja Suomi sijoittui seitsemänneksi. Vuonna 1992 Suomi sai pronssia Länsi- ja Itä-Kanadan joukkueiden voittaessa kultaa ja hopeaa.
Vuoden 1994 jälkeen Suomi on voittanut maailmanmestaruuden vuosina 2000, 2004, 2007 ja 2010. Välivuosina 1996 ja 2002 on saatu hopeaa. Vuoden 1998 kisat korvattiin Eurotour-turnauksella.

  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto