Hyppää pääsisältöön

Suomen ensimmäinen ringette-MM 1994

Suomen ringettemaajoukkue on voittanut MM-kultaa viidesti vuosina 1994-2010. Lajia hallinneiden kanadalaisten naamat venähtivät ensi kertaa maaliskuussa 1994.

Vuonna 1990 alkaneet ringetten MM-turnaukset olivat alkuun puhdasta kanadalaisten ylivaltaa. Suomi oli ensimmäinen mitalisijoille tunkeutunut ei-kanadalainen joukkue.

Minnesotan MM-finaalissa vuonna 1994 Suomi kukisti Itä-Kanadan luvuin 4-2. Maajoukkue nousi tappioasemasta voittoon joukkueenjohtaja Eva Valtasen virittämän taisteluhuudon avulla.

Joukkueen valmentajana oli Jussi Voutilainen. Kristiina Vidlund teki ottelussa kolme maalia.

Suomen mestaruus tuli kanadalaisille yllätyksenä. Mitä pitemmälle turnaus eteni, sen totisemmiksi heidän naamansa muuttuivat, kapteni Satu Himberg kertoo.

Junnuringetteen tutustutaan Myyrmäen hallissa. Laji kehitettiin 1960-luvulla Kanadassa naisten vastineeksi jääkiekolle.

Ringettessä ei sallita taklauksia eikä vartalokontakteja. Maajoukkuevalmentaja Jussi Voutilainen kutsuu sitä ”naiselliseksi älypeliksi”.

Teksti: Jukka Lindfors

Tietolaatikko

Ringetten MM-kisat alkoivat vuonna 1990. Ne järjestettiin aluksi kahden vuoden välein.
Ensimmäiset kisat olivat lähinnä kanadalaisjoukkueiden paremmuuden selvittelyä. Kulta meni Albertaan, ja Suomi sijoittui seitsemänneksi. Vuonna 1992 Suomi sai pronssia Länsi- ja Itä-Kanadan joukkueiden voittaessa kultaa ja hopeaa.
Vuoden 1994 jälkeen Suomi on voittanut maailmanmestaruuden vuosina 2000, 2004, 2007 ja 2010. Välivuosina 1996 ja 2002 on saatu hopeaa. Vuoden 1998 kisat korvattiin Eurotour-turnauksella.

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto