Hyppää pääsisältöön

Ann-Christine: I´m a Woman

1960-luvun teinisuosikilta taittui myös bluesimpi ilmaisu. I´m a Woman on tallenne sukupuoliroolikeskustelua ironisoivasta Akkavalta-ohjelmasta.

Ann-Christine Nyström (s. 1944) aloitti uransa 1960-luvun alussa pirteillä twist-kappaleilla. Hänen tunnettuja levytyksiään olivat mm. Kun twistataan, Lalaika, Mennään tanssimaan sekä monet Johnny Liebkindin kanssa lauletut Beatles-käännökset.

Soulin ja bluesin esiinmarssin myötä Ann-Christinekin pääsi tulkitsemaan afroamerikkalaisempaa materiaalia, mm. Aretha Franklinin tunnetuksi tekemän kappaleen See-Saw.

Ann-Christine edusti Suomea Euroviisuissa vuonna 1966 laululla Playboy. 1970-luvulla hän lopetti laulamisen. Ann-Christine muutti vuonna 1976 Ruotsiin, jossa hän työskenteli pankkitoimihenkilönä.

Jerry Leiberin ja Mike Stollerin kirjoittaman I´m a Womanin teki tunnetuksi Peggy Lee. Ann-Christine ei ole levyttänyt laulua koskaan.

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto