Hyppää pääsisältöön

Klassikkokomedia Villahousupakko oli vastaisku epäterveelliselle farkkumuodille

"Lastennäytelmä epäterveellisestä farkkumuodista laulujen ja huumorin avulla", määritteli Villahousupakon esittelyteksti vuonna 1977. Vaikea sanoa, menikö sanoma perille vai ei, mutta yksi asia on varma: Asko Martinheimon kirjoittama ja Raili Ruston ohjaama komedia on aikakauden lapsille todellinen tv-klassikko.

Yleisön toivomuksesta Villahousupakko on katsottavissa pysyvästi Areenassa 14.2.2019 alkaen.

On talvi, Timo Antero Kuusisto (Kyösti Väntänen) on ollut kipeänä muutaman päivän, ja nyt on aika palata kouluun. Isä (Juha Hyppönen) käskee pukeutumaan lämpimästi. Pian Timolle selviää, että isä vaatii häntä panemaan jalkaan nöyryyttävät, sydänpaikatut villahousut.

Koulussa on luvassa vielä yllätys: lääkärintarkastus. Timo joutuu siis ehkä riisumaan päällyshousunsa ja näyttämään nolot villahousunsa. Pojan levoton mieli laukkaa, eikä ainekirjoituksestakaan tule juuri mitään. Eikä tässäkään vielä kaikki: tarkastuksen vuoksi saattaa olla, että hän jää vaille suurta herkkuaan, lihapullia.

Villahousut jalkaan, tai tulee kansantaloustappio!― Isä käskee pukeutumaan lämpimästi

Alkujaan radiokuunnelma

Nuortenkirjailija Asko Martinheimo kirjoitti Villahousupakon alun perin radioon, jossa se kuultiin vuonna 1974 osana Tapahtui Horsmavaarassa -koululaiskuunnelmasarjaa. Pääosissa kuullaan Juha Vallaa, Yrjö Tähtelää, Aili Montosta ja Kauko Helovirtaa. Tarinan alkuluvun lukee Elina Salo.

Otteita Villahousupakosta

Ei mun keuhkot takapuolessa ole!― Timo Antero vastaa isälleen

Villahousupakko: tekijät ja näyttelijät

Ohjaaja: Raili Rusto
Käsikirjoittaja: Asko Martinheimo
Kuvaussuunnittelija: Eero Kaartinen
Leikkaaja: Anna-Liisa Ukkola
Musiikin suunnittelijat: Hillel Tokazier ja Kari Rydman
Äänisuunnittelija: Jyrki Pirhonen
Laulujen sanoitus: Kaarina Helakisa
Kuvaussihteeri: Sirpa Silventoinen

Kyösti Väntänen (Timo Antero)
Juha Hyppönen (isä)
Pirkkoliisa Tikka (opettaja)
Esa Pakarinen junior (lääkäri)
Heikki Kahila (uutistenlukija)
Minna Salo (Tiina)
Anna-Liisa Kainulainen (Bertta)

Näyttelijöiden lisäksi mukana oli Mäkkylän koulun oppilaita vuodelta 1977.

Lue lisää:

Uutistenlukija Heikki Kahila tanssii villahousuissa näytelmässä Villahousupakko, taustalla kuva eduskuntatalosta.

Villahousujen asiaa ajettiin rokilla

Uutisankkuri Heikki Kahila kertoo televisiossa presidentin määräämästä villahousupakosta ja nousee pöydälle jammailemaan purjevenepöksyissään. Railakas Villahousurock esittelee 1970-luvun kuviollista ja kukikasta villahousumuotia.

Kommentit
 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

 • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

  Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

  Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

 • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

  Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

  Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Varttituntini kommunistina

  Lasse Lehtinen kirjoittaa Kekkosen ajan alkuvuosista.

  Kirjailija Lasse Lehtisen lapsuus- ja nuoruusvuosien suuria merkkipaaluja ovat olleet yleislakko ja Urho Kekkosen valinta tasavallan presidentiksi vuonna 1956. Lehtisen ensimmäinen poliittinen herääminen tapahtui juuri yleislakon aikaan, mutta myös Urho Kekkosen valinta presidentiksi osaltaan ravisteli nuorukaisen yhteiskunnallisia vaistoja esiin.

 • Elävä arkisto tammikuussa

  Tammikuisia aiheita Elävän arkiston tarjonnassa.

  Juhlat on juhlittu ja lahjakirjat luettu, härkäviikot edessä. Päivä sentään alkaa pidetä. Kun kinkkua on sulateltu raikkaassa talvisäässä, on hyvästi aikaa syventyä Elävän arkiston runsaaseen tarjontaan, josta tammikuussakin löytyy paljon tietoa ja viihdykettä. Draamaa Tammikuu tarjoaa tuhdin paketin toivottua klassikkodraamaa, kun 14.1.