Hyppää pääsisältöön

Raumanmeren koulusurmat 1989

Raumalainen koulupoika ampui kaksi oppilastoveriaan tammikuussa 1989. Tapaus herätti kiivaan keskustelun koulukiusaamisesta.

Hiljaiseksi ja hyväksi oppilaaksi kuvattu poika aloitti ammuskelun Raumanmeren yläasteen koulussa päivän ensimmäisen oppitunnin alussa. Kuolonuhrit olivat 14- ja 15-vuotiaita.

Poika oli varustautunut kahdella pistoolilla. Teko oli etukäteen suunniteltu. Alaikäisenä hän ei kuitenkaan joutunut vastuuseen surmista.

Ampuja oli varannut pakomatkaansa varten makuupussin ja kaksi polkupyörää. Hänet saatin kiinni helikopterin ja koirapartion avulla.

Poika kertoi motiiviksi häneen kohdistuneen, jo ala-asteella alkaneen koulukiusauksen. Tapaus nostatti vilkkaan keskustelun kiusaamisesta.

Kouluyhteisö kiisti ampujan olleen kiusattu. Eräissä julkisissa puheenvuoroissa syytettiin televisiota väkivaltaisten käyttäytymismallien levittämisestä.

Poliisi päätyi lopputulokseen, jonka mukaan surmatyö ei johtunut kiusaamisesta, vaan ampujan henkinen romahdus oli tapahtunut muista syistä.

Kuolemaan johtaneita puukotuksia on Suomen kouluissa tehty puolenkymmentä. Useimmissa tapauksissa motiiviksi on kerrottu koulukiusaaminen.

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto