Hyppää pääsisältöön

Raumanmeren koulusurmat 1989

Raumalainen koulupoika ampui kaksi oppilastoveriaan tammikuussa 1989. Tapaus herätti kiivaan keskustelun koulukiusaamisesta.

Hiljaiseksi ja hyväksi oppilaaksi kuvattu poika aloitti ammuskelun Raumanmeren yläasteen koulussa päivän ensimmäisen oppitunnin alussa. Kuolonuhrit olivat 14- ja 15-vuotiaita.

Poika oli varustautunut kahdella pistoolilla. Teko oli etukäteen suunniteltu. Alaikäisenä hän ei kuitenkaan joutunut vastuuseen surmista.

Ampuja oli varannut pakomatkaansa varten makuupussin ja kaksi polkupyörää. Hänet saatin kiinni helikopterin ja koirapartion avulla.

Poika kertoi motiiviksi häneen kohdistuneen, jo ala-asteella alkaneen koulukiusauksen. Tapaus nostatti vilkkaan keskustelun kiusaamisesta.

Kouluyhteisö kiisti ampujan olleen kiusattu. Eräissä julkisissa puheenvuoroissa syytettiin televisiota väkivaltaisten käyttäytymismallien levittämisestä.

Poliisi päätyi lopputulokseen, jonka mukaan surmatyö ei johtunut kiusaamisesta, vaan ampujan henkinen romahdus oli tapahtunut muista syistä.

Kuolemaan johtaneita puukotuksia on Suomen kouluissa tehty puolenkymmentä. Useimmissa tapauksissa motiiviksi on kerrottu koulukiusaaminen.