Hyppää pääsisältöön

Saatanalliset sävelet, toinen säkeistö

Jokelan joukkomurha toi monille mieleen kuusi vuotta sitten lähetetyn MOT:n jakson "Saatanalliset sävelet". Se on vuosien varrella ylivoimaisesti eniten palautetta saanut yksittäinen MOT-ohjelma.

Palautteessa on vuosien ajan naurettu sille, että ohjelman toimittaja Martti Backman otti tosissaan mm. Impaled Nazrene -yhtyeen sanoitukset ja yllytti hevikansaa miettimään mitä he oikein hoilaavat: vihaa heikkoja ihmisiä kohtaan.

Kiivaimmissa kommenteissa Backmania itseään syytettiin natsiksi, koska hän oli kehdannut nähdä joissakin hevisanoituksissa yhteyksiä fasistiseen ideologiaan. Ote Saatanallisten säkeiden käsikirjoituksesta:

"Juonto: Suomalaisista black metal -bändeistä Impaled Nazarene on maailmalla ehkä tunnetuin. Australiassa sen esiintyminen kiellettiin ja Ranskassa suuri kauppaketju poisti sen levyn valikoimistaan bändin räikeän natsististen ja satanististen sanoitusten vuoksi.

Helsingin Tuska-festivaaleilla Impaled Nazarene on pääesiintyjiä.
(I N soittaa. Ruudussa kulkee tekstityksenä bändin sanoituksia)

"Tappakaa ja tuhotkaa kaikki heikot,
murskatkaa heidät rautanyrkillä,
maailmani ei kaipaa kaltaistanne törkyä,
lopultakin on takaisinmaksun aika,
uusi sarastus nousee pian,
ja maksatte vitun elämällänne.
Tuskan huudot täyttävät taivaat,
kun seuraatte rotunne kuolemaa,
rukouksenne ovat turhia,
kun saatanan sukupolvi näyttää tietä.
Ampukaa tappaaksenne, murskatkaa tuhotaksenne ..."
"Minä rukoilen ydinsotaa, ali-ihmisten kuolemaa,
ei valoa tunnelin päässä, orjien on kuoltava,
milloin te huorat tajuatte, että ME OLEMME JUMALIA?"

Juonto: Impaled Nazarene kielsi lavashowstaan kuvatun nauhan esittämisen ohjelmassa. - Bändin sanoitukset tihkuvat vihaa heikkoja, homoja, kristittyjä ja juutalaisia kohtaan. Älykkötytöt eivät kuitenkaan niistä säikähdä.

Haastateltava: "Sitä ei ehkä kannata ottaa niin tosissaan, ei todellakaan kannata ottaa tosissaan, koska niitä lyriikoita ei oo tehty tosissaan.

Backman: Mistä tiedät, että niitä ei ole tehty tosissaan?

Haastateltava: "Koska kukaan ei tee semmosta musiikkia tosissaan. Tai sitten jos tekee, ni kannattaisi mennä ehkä lataamoon hetkeks rauhoittumaan".

- - - -

Sattumaa tai ei, Jokelan surmaaja Pekka-Eric Auvinen ilmoitti netissä olevansa itse jumalan kaltainen  ja pitävänsä Impaled Nazarenea yhtenä suosikkibändeistään.

Osanottomme uhrien omaisille.

Tuottaja Matti Virtanen

Huomautus 9.11.: Palautteen perusteella on ilmeistä, että tekstin muotoilu ja ajoitus olivat epäonnistuneita. Pyydän anteeksi, jos olen loukannut tai tuottanut jollekin mielipahaa.

Tarkoitukseni ei ollut väittää, että Jokelan surmat johtuivat yhden orkesterin sairaista sanoituksista. Tekijä itse kertoi meille auliisti, mitä kaikkea hän oli lukenut, ja hänen maailmansa koostui siitä kokonaisuudesta.

MV.

Kommentit