Hyppää pääsisältöön

Börje Lampenius: Jos sais kerran reissullansa

Näyttelijä-laulaja Börje Lampenius ilakoi lapinpuvussa rekilaulun tahtiin vuonna 1959. Välillä meno yltää suorastaan rokkaavaksi.

Viulisti Linda Lampeniuksen isä Börje Lampenius teki varsinaisen elämäntyönsä teatterin parissa. Näyttelemisen lisäksi hän toimi myös ohjaajana ja joskus jopa lavastajana.

Lampenius levytti 1950-luvulla kolmattakymmentä iskelmää. Niihin kuuluvat mm. Vanha riimu, Istanbul, Nainen - mies ja Erämaajärven mökki.

Ohjelma En för alla rakentuu roolileikille, jossa Lampenius esiintyy milloin espanjalaisena herrasmiehenä, milloin tutkimusmatkailijana. Kuten oheinen leike osoittaa, asujen ei tarvinnut liittyä kovin kiinteästi laulujen aihepiiriin.

En för alla oli tiettävästi ensimmäinen yhteispohjoismainen tv-ohjelma.

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto