Hyppää pääsisältöön

Koko kaupungin Vinski käveli seinien läpi ja oli parhaita kavereita harakan kanssa

Hömpstad on suomalainen pikkukaupunki 1950-luvulla. Siellä asuu punatukkainen, pisamainen ja vilkas poika Vinski. Hänen hyvä ystävänsä on apteekkari, jolta saa näkymättömyyspulveria. Teattereista ja etenkin kesäteattereista tutuiksi tulleesta Koko kaupungin Vinskistä tehtiin tv-versio 1960-luvun lopussa. Punatukkaisesta veijarista kertovat kirjat loi Aapeli eli Simo Puupponen.

Vinski on mainio pikkupoika, joka pystyy muun muassa kävelemään seinien läpi ja setvimään näin monta vaikeaa tilannetta.

Vinski kulkee pitkin Höpstadin katuja ja muuttaa monia asioita vilkkaalla ja nokkelalla mielikuvituksellaan. Vinski saa salaperäiseltä apteekkarilta jauhetta, jolla hän muuttuu näkymättömäksi ja pystyy kävelemään seinien läpi. Tämä arvoituksellinen pulveri auttaakin pikkuystäväämme monenlaisissa tilanteissa.

Koko kaupungin Vinski sekä Vinski ja Vinsentti myös kuunnelmina

Raiku Kemppi sovitti ja ohjasi Aapelin klassikkotarinat Koko kaupungin Vinski sekä Vinski ja Vinsentti Yleisradiolle kuunnelmina vuonna 1987.

Molemmat kuunnelmat on julkaistu Areenaan ja ne ovat kuunneltavissa palvelussa 17.12.2019 asti. Julkaisu on osa Ylen tekijöiden kanssa solmimaa sopimusta.

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto