Hyppää pääsisältöön

Ylen Kuustudio seurasi suorana ensimmäistä kuukävelyä 1969

Kesällä 1969 maailma eli historiallisia hetkiä, kun Yhdysvallat valmistautui kautta aikain ensimmäiseen kuukävelyyn. Ylen Kuustudiossa seurattiin suorana astronautti Neil Armstrongin ensimmäisiä askeleita Kuun pinnalla 21. heinäkuuta 1969. Historialliset sanat jäivät tv-lähetyksessä toimittajan puheen alle.

Neuvostoliitto oli ottanut useita tärkeitä erävoittoja avaruuskilpailussa, kun Sputnik I laukaistiin 1957 maata kiertävälle radalle. Samana vuonna Laika-koira lähetettiin Sputnik II:n mukana ja neljä vuotta myöhemmin 1961 oli Juri Gagarinin avaruuslennon vuoro.

Yhdysvaltain avaruushallinnolla olikin nyt kaikki elementit päihittää Neuvostoliiton saavutukset, sillä Yhdysvallat oli lähettämässä Kuuhun ensimmäisen ihmisen.

Historiallisia hetkiä varten koottiin Yleisradioonkin poikkeuksellinen tv-lähetys näyttävine lavasteineen ja monipuolisine asiantuntijoineen, jotka vastasivat uutisoinnin ohessa katsojien lähettämiin kysymyksiin. Insertteinä nähtiin NASAn alkuperäistä kuvaa Apollo-ohjelmasta.

21. heinäkuuta 1969 kello 02.56 UTC, kuusi ja puoli tuntia laskeutumisen jälkeen, Armstrong astui Kuun pinnalle sanoen: "That's one small step for a man, one giant leap for mankind." ("Tämä on pieni askel ihmiselle, mutta suuri ihmiskunnalle".)

Neil Armstrong ei sanonut mitään historiallisia sanoja.― Kuustudio 1969

Toimittaja Pasi Rutanen oletti Armstrongin jo astuneen Kuun pinnalle, kun tämä oli laskeutunut vasta kuumodulin rappusille. Kun Armstrong hetkeä myöhemmin oikeasti astui Kuun kamaralle ja oli juuri sanomassa kuuluisia sanojaan, Rutanen kertoi katsojille (video-otteessa Kuukävely alkaa kohdasta 18:20), että ”Neil Armstrong ei sanonut mitään historiallisia sanoja”. Toimittajan selostuksen taustalla kuuluu vaimeasti "...giant leap for mankind."

Viitisentoista minuuttia myöhemmin Neil Armstrongia seurasi Buzz Aldrin. Lennon kolmas astronautti Michael Collins seurasi tilannetta radioteitse Kuun kiertoradalla leijuvasta komentomoduulista.

Tietolaatikko

Kuustudion asiantuntijoina olivat Ralf Friberg, Pertti Jotuni, Börje Hjelm, Teppo Suonperä, Birger Wiik, Martti Tiuri, Gustav Järnefelt, Bo Fagerström, Tenho Autere ja Mikael Lehtonen. Ohjelman toimittivat Yrjö Länsipuro, Erkki Toivanen, Jan Torvalds ja (Houstonissa) Pasi Rutanen.

Lisää ohjelmasta

Kommentit