Hyppää pääsisältöön

Kuustudio

Kesällä 1969 maailma eli historiallisia hetkiä, kun Yhdysvallat valmistautui kautta aikain ensimmäiseen kuukävelyyn. Ylen Kuustudiossa seurattiin suorana kun astronautti Neil Armstrong otti ensimmäiset askeleet kuun pinnalla.

Neuvostoliitto oli ottanut useita tärkeitä erävoittoja avaruuskilpailussa, kun Sputnik I laukaistiin 1957 maata kiertävälle radalle ja samana vuonna Laika-koira lähetettiin Sputnik II:n mukana ja neljä vuotta myöhemmin oli Juri Gagarinin avaruuslennon vuoro.

Yhdysvaltain avaruushallinnolla olikin nyt kaikki elementit päihittää kaikki Neuvostoliiton saavutukset, sillä Yhdysvallat oli lähettämässä kuuhun ensimmäisen ihmisen.

Historiallisia hetkiä varten koottiin Yleisradioonkin poikkeuksellinen tv-lähetys näyttävine lavasteineen ja monipuolisine asiantuntijoineen, jotka vastasivat uutisoinnin ohessa katsojien lähettämiin kysymyksiin. Insertteinä nähtiin NASAn alkuperäistä kuvaa Apollo-ohjelmasta.

21. heinäkuuta 1969 kello 02.56 UTC, kuusi ja puoli tuntia laskeutumisen jälkeen, Armstrong astui Kuun pinnalle sanoen: "That's one small step for a man, one giant leap for mankind." ("Tämä on pieni askel ihmiselle, mutta suuri ihmiskunnalle".)

Viitisentoista minuuttia myöhemmin häntä seurasi Buzz Aldrin. Lennon kolmas astronautti Michael Collins seurasi tilannetta radioteitse Kuun kiertoradalla leijuvasta komentomoduulista.

Tietolaatikko

Kuustudion asiantuntijoina olivat Ralf Friberg, Pertti Jotuni, Börje Hjelm, Teppo Suonperä, Birger Wiik, Martti Tiuri, Gustav Järnefelt, Bo Fagerström, Tenho Autere ja Mikael Lehtonen. Ohjelman toimittivat Yrjö Länsipuro, Erkki Toivanen, Jan Torvalds ja (Houstonissa) Pasi Rutanen.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto