Hyppää pääsisältöön

Helsinki lumen keskellä – kamera seuraa lumenluontia pääkaupungissa 1958

Kamera seuraa lumisen Helsingin katujen puhdistamista vuonna 1958. Selostaja huomauttaa, että vaikka lumi onkin usein ilon aihe, kaupungissa se aiheuttaa monenlaista harmia ja lisää erilaisia kustannuksia.

Lii-Filmin tuottamassa lyhytelokuvassa vuodelta 1958 tarkastellaan lumen merkitystä suomalaisille. Luminen talvi on monesti ilo mutta koituu siitä myös monenlaista harmia. Hohtavilla hangilla on mukava hiidellä. Ulkoilua ja liikuntaa harrastaville ensilumi on ehdoton ilon aihe. Lapin hankien lumo on unohtumaton kokemus.

Mutta on lumesta myös oma riesansa. Erityisesti pääkaupunkiseudulla, jossa lumen kanssa ei ole totuttu elämään, ensimmäiset pyräkät aiheuttavat joka vuosi melkoisen kaaoksen. Siitäkin huolimatta, että sääolosuhteet myös talvella vaihtelevat vuosittain. Selostaja pohtiikin, liekö siihen syy atomipommeissa vai päättäjissä?

Lumityöt ovat myös kunnille ja tienpitäjille kustannuskysymys. Auraukseen hurahtaa joka talvi miljoonia veromarkkoja. Liikenteen kasvu haittaa teiden kunnossapitoa talvella, mutta onko liikenteen kasvu sitten seurausta hyvinvoinnin lisääntymisestä ohjelmassa todetaan.

Keskustele