Hyppää pääsisältöön

Lähetyssaarnaaja kertoo lapsille Afrikan pakanoista ja poppamiesten hassutuksista

Lähetyssaarnaaja Tuure Vapaavuori kuvaa kouluradiopakinoissaan Afrikan mustien poppamiesten harjoittamaa "hokkuspokkusta" ja "neekerien" perhe-elämää.

Rovasti Tuure Vapaavuori toimi lähetystyössä Afrikassa vuosina 1931-1946. Hän selosti eloisasti kokemuksiaan monissa 1950- ja 60-luvuilla tekemissään kouluradio-ohjelmissa.

Oheisessa pakinassa Vapaavuori kertoo mustista parantajista, "noidista", jotka harjoittavat "aivan kamalaa hassutusta". Vapaavuori itse sai välskärinkykyjensä ansiosta kunnianimen "valkoinen noita".

Toisessa pakinassa mennään mustan miehen majaan. Tällä "pakanalla" on monta vaimoa toisin kuin kristityillä, ja likaistakin on. Kuitenkin kätellään, kun neekerit siitä niin paljon pitävät: "Mitäpä tuosta, pestään sitten omat kädet kun päästään pois."

Vapaavuoren sanankäyttö kuvastaa hänen aikaansa. Neekeri-sana oli tuolloin mustista afrikkalaisista yleisesti käytetty nimitys, eikä sitä Suomessa pidetty loukkaavana. "Pakanoilla" puolestaan kirkolliset tahot ymmärsivät kaikkia ei-kristillisten uskontojen edustajia.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit